Kövessen minket a Facebookon!

Közösségi média kontra való élet

Nagy előnye a közösségi oldalaknak, hogy megkönnyítik az interakciót, a szociális fejlődésünket is elősegíthetik. A másik oldalon viszont sokakban felmerül a kérdés: Jól érzed magad, magabiztosan? Miközben az üzenőfaladat, az Instagramodat pörgeted? Vigyázat, nagyon sokszor sajnos nem a valóságot látod a színes képeken! Tudtad, hogy ettől valakit szorongás fog el? Te is közéjük tartozol?

Nézzük meg, hogyan áll szemben a valósággal és miért ennyire frusztráló a túlzásba vitt online jelenlét. Adunk egy-két támpontot ahhoz, hogy tisztábban láss a témában, hiszen korunk egyik legnagyobb kihívása az online tér egészséges, kiegyensúlyozott használata.


Mitől olyan szép a virtuális, online valóság?


Nyilvánvalóan szükség van mesterséges fényekre vagy remek kamerákra, profi beállásokra ahhoz, hogy egy videós, képi tartalom kellemes legyen a néző számára. Hidd el, a színészek, hírolvasók arcbőre is zsíros, púder nélkül eszméletlen módon csillognának a tévékamerák előtt, még a figyelmedet is elterelné a mondanivalójukról, ha folyna az arcukról az izzadság.

Azonban a Photoshop, „virtual reality” és CGI idején sosem lehetsz teljesen biztos abban, hogy mely hátterek, jelenetek, vágások igaziak és melyek nem. Érdemes a filmkészítésről, ha érdekel, szakmai videókat nézni, ezekből jól látszik, mi mindenre képes a modern technika.


Hol a hiba?


A hiba talán nem is a profi színészek és előadók, televíziózás világában kezdődik, hanem azoknál a hétköznapinak látszó, illetve akként induló celebeknél és átlagembereknél is, akik a valóságot teljesen eltorzítva sok-sok szűrőn és photoshop filteren keresztül akarják megmutatni, hogy mennyire… milyenek is? Ideálisak? Egy közösen kreált átlagnak, standard-nek akarnak megfelelni, ami valójában egyáltalán nem tetszik mindenkinek.

Azonban a közösséghez tartozás, elfogadás iránti vágy sokakat egy ilyen irreális megfelelési kényszerbe sodor.

Mielőtt rosszul éreznéd magad mások többórás photoshop munkájától vagy elkezdenéd magad alulértékelni a 0-24-es boldogságbombák miatt, gondolj bele abba, hogy mennyi köze van ennek a valósághoz!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média