Kövessen minket a Facebookon!

Témakizárások, márkabiztonság és adatvédelem

Január utolsó napjaiban jelentette be a Facebook, hogy idén megkezdi a hírcsatornák témakizárásának tesztelését. Közvetlenül a témánál maradva szóba került a márkabiztonság és sok-sok aggály, ami ezzel kapcsolatban egyre gyakrabban merül fel a hirdetőkben. Most összefoglaljuk, mit jelent a témakizárás, milyen előnyei, hátrányai lehetnek az új lehetőségnek.

Mivel a Facebook napi szinten tanulnivalót és újdonságot jelenthet bármely felhasználó vagy hirdető számára, ezért érdemes legalább a mérföldkövekkel, legújabb irányelvekkel tisztában lenni, ha munkafelületként használod. Márpedig a marketing stratégiád és ezzel együtt az eléréseid döntő részét is lefedheti ez az egy platform, így hát nincs mese: tanulni kell!


Témakizárások


Röviden: kizárhatod, hogy milyen témakörökben, témakörök mellett ne jelenhessen meg a hirdetésed. Több közegben is tesztelték ezt a beállítást. Például hírek, politika, bűnözés, tragédia, társadalmi kérdések. Azt vizsgálták, hogy a potenciálisan érzékeny témakörök mellett mennyire meghatározó, esetleg mennyire visszás egy teljesen más témájú reklám.

Vagyis, ha például a gyerekjátékok eladására nem egy erőszakos bűncselekményről szóló bejegyzés mellett szeretnél hirdetni, megteheted. Így szabadabban ellenőrizheted és előre meg is határozhatod a tartalmad ideális helyét. A beállítás még tanulófázisban van, és folyamatosan fejlesztik. Emiatt az sem világos teljesen, hogy adott esetben mekkora visszaeséseket tapasztalhatunk majd az elérés gyorsasága, minősége kapcsán, ha bizonyos témaköröket előre kizárunk.


Márkabiztonság


A márkabiztonság szorosan összefügg a brand-építés és a bizalomépítés témaköreivel. Különösen 2020-ban ugrott meg drámaian a szélsőséges politikai, társadalmi- és egyéb kibékíthetetlen csatározás a Facebookon. Éppen ezért megfigyelhető volt, hogy bizonyos nemzetközi vagy lokális negatív események következtében a hirdetők szüneteltették, átalakították, törölték a posztjaikat, és a jövőben is szeretnék, ha kizárólag megbízható hírforrások mellett hirdethetnének, hiszen ez emeli a márka iránti bizalmat is!


Adatvédelem – a 21. század Rubik kockája


A Facebook szerint a folyamatos fejlesztés alatt álló Privacy Review eljárás és a GARM közreműködése segít nekik abban, hogy a termékeik a magánéletet, a privát érdekeket is szem előtt tartva, mégis hatékony hirdetési rendszert biztosítva készüljenek el.

Nem világos, és a nyilatkozatokból sem derül ki továbbra sem, hogy ez hogyan kapcsolódik majd össze a kizárási lehetőségekkel. Összetett és időigényes folyamatról beszélünk, aminek kíváncsian várjuk a végeredményét.

Addig is mindenkinek sikeres munkát kívánunk, és kérdés esetén állunk rendelkezésetekre!

Forrás: searchengineland.com


Szubjektív Média