Kövessen minket a Facebookon!

Jótanácsok a keresőmotor optimalizálásához

Mi az a technikai SEO? Szuper lenne, ha ez a kifejezés félelem helyett izgalmat, tudásvágyat és rengeteg ambíciót ébresztene a bloggerekben és marketingszakemberekben. Hiszen nincs itt másról szó, mint a webhely feltérképezéséről, a tartalom indexeléséről és persze a webhely láthatóságát szövögető keresőmotor „pókokról” (search engine spiders).


Biztonságossá tétel


A Google szemében a HTTPS rangsoroló tényező. Védd meg a webhelyed domainjét SSL tanúsítvánnyal, hogy a SEO is javulhasson!


Legyen minden mobilbarát!


A felhasználók több mint 56%-a mobilt használ, éppen ezért a keresőmotor előrébb is veszi azokat, akik ezzel a hasznos funkcióval is rendelkeznek. A pókok és robotok kikerülik az elavult webhelyeket. Fene a gusztusukat… Arra is figyelj, hogy ha már mobilbarát vagy, a tartalom ( kép, videó, pop up, betöltési sebesség stb.) is legyen mobilra szabott.


Javítsd a betöltési sebességet!


Szintén mérvadó a besorolásod szempontjából, hogy milyen a betöltési sebességed. A felhasználók buknak a gyorsaságra (0-3 mp a cél, 6 mp már javítandó), a keresőmotorok pedig őket szolgálják ki.


A webhely elrendezése


A webhely architektúrája szükséges, hogy a Google és a felhasználók számára is gyorsan feltérképezhető legyen. Ehhez a legideálisabb a „flat structure”, vagyis amikor egy-két helyen, kevés kattintással elérünk bárhova az oldalon.


SEO barát URL felépítés


A legjobb, ha rövid URL-eket használsz, méghozzá olyat, ami rövidsége ellenére is jól, pontosan leírja a tartalmad, blogod lényegét. Előny, ha minden oldaladhoz egy URL kapcsolódik, és ha egy adott oldal több kategóriába is sorolódik, az is szimpatikus a Google számára akárcsak a számozott, strukturált oldalak, de még így is a dedikált, egyoldalas tartalmak viszik a prímet.


Breadcrumbs navigáció


A kenyérmorzsa navigáció lényege, hogy a Google Search Console-ban megnézhetjük, hogyan szuperálnak az URL-ek illetve a belső linkek. Akárcsak Jancsi és Juliska esetében, itt is az útvonalat követhetjük, amit a felhasználó a kiindulóponttól kezdve bejár.


Belső linkek


A belső összekapcsolás nagyon fontos a SEO számára. Akkor működik jól, ha a belinkelt elemek pontosak, megbízhatók, hasznosak. A céljuk az, hogy növeljék az oldalon töltött élményt, hiszen általuk könnyen bejárhatjuk az oldalt, hamar megtalálhatjuk, amit keresünk.


Javítsuk ki a térképet!


A feltérképezéssel kapcsolatos problémák óriási károkat okozhatnak az oldalon és persze SEO szempontból is. A technikai SEO legnagyobb része a feltérképezhetőség és a releváns jelölések (indexing). A kettő összefügg. Ha a „pókok” nem tudják feltérképezni, az oldalad nem lesz találatra jelölt oldal. Ugyanez fordítva is igaz. A legnépszerűbb eszközök az indexálási probléma feltárására a Google Search Console, az Ahrefs és a Screaming Fog.


HTML és XML webhelytérképek előnyei


A legjobb, ha mindkét típust létrehozod a felhasználóid számára. Így listázódnak a weboldalak és javítják az URL-ek láthatóságát. Még akkor is, ha az XML alapvetően nem a felhasználók, hanem a kedvenc pókjaink és robotjaink számára érdekesek.


Mi az a robots.txt file?


Ez a fájl megmondja a keresőmotoroknak, hogy milyen URL-eket ne jelöljön meg vagyis ne ajánljon a keresőmotornak. Ezt szintén a Google Search Console-ból tudhatod meg. Ez a bejárhatósági problémák fő okozója. A Google bot első dolga, hogy feltérképezze az oldaladat, de ezt egyébként le is tilthatod, ha nem akarod.


Lapozás a weboldalon – mint kés a vajban


A nem megfelelően elvégzett oldalszámozás szúrhatja a SEO szemét. Ez egy külön terület, amire érdemes több időt szánni, hiszen a Google Bot működésében is fennakadást okozhat, egyszóval rontja a felhasználói élményt.


Maga mindent kétszer mond?


A tartalmak kapcsán nagyon fontos, hogy ne legyen túl sok ismétlődő és felszínes írás. Ha csupa egyedi, mély értelmű, hasznos és érdekes tartalmad van, akkor is figyelj oda, hogy ne ismétlődjenek a különböző oldalaidon.


HREFLANG – a nemzetközi sikereidért


Ez az attribútum tájékoztatja a keresőmotorokat arról, hogy a webhelyed szakaszai különböző országok és nyelvek számára készültek. Nem olyan egyszerű beállítani, érdemes a Google irányelvekre támaszkodni.


Google AMP


Az Acclerated Mobile Pages (AMP) célja a gyors betöltési sebesség elérése mobileszközökön.


Keresd meg a megszakadt hivatkozásaidat!


A megszakadt belső linkek rontják a feltérképezhetőséget. Egy SEO ellenőrzés erre a célra remek ötlet lehet például a SEMrush, az Ahrefs, vagy a már emlegetett Screaming Frog segítségével.


Séma és struktúra


Szintén a feltérképezhetőséget és emellett az organikus kattintások számát növeli, ha strukturált, gazdagon felszerelt, mégis letisztult oldallal dolgozol. A séma jelölése kiemeltebbé teszi a SERP listázást, javítja a webhely rangsorolását.


Yoast SEO és All in One SEO


Ezen eszközök használata a kategória és címkeoldalak duplikált tartalmi problémáinak feltárásában és javításában jelenthetnek segítséget.


HTTP állapotkódok


Az átirányítási kódok, a 400-as, a 404-es és a többi hibakód fontos, hogy meghatározottak legyenek az oldaladon. Különösen fontos, hogy a 301-es átirányítási kódot ne hagyd el, ez megtartja a ragsorolásodat még akkor is, ha átirányít máshová.


Mi az, hogy Open Graph?


Ezek metacímkék vagy másképp kód részletek, amik az URL-ek megjelenését szabályozzák a közösségi média felületeken való megjelenéskor. Ezek a címkék észrevehetőbbé, kattinthatóbbá, megoszthatóbbá teszik a tartalmaidat.


Mentsd meg a régi oldalakat átirányítással!


Ha migrálod, átalakítod az oldalt semmiképp se feledkezz meg az átirányításról. Az összes régi URL-t irányítsd át az újra. Ha ezt elrontod, vagy elfelejted, akkor teli leszel meghibásodott linkekkel, amik bizony rombolják a SEO hírnevedet is.

Mi mindenképp azon vagyunk, hogy a SEO-d rendben legyen. Hovatovább, ne csak rendben legyen, de egy kis plusz energiát is kapjon a jövőben. Fordulj hozzánk bátran, segítünk!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média