Kövessen minket a Facebookon!

Az Instagram után a Facebook is eltüntetné a lájkok számát

Úgy látszik a közösségi média világban kőkemény harc indult a lájkok számának megjelenítése ellen. Nem véletlenül, hiszen a szakértők szerint az elismerésért vívott versengés hosszabb távon komoly mentális problémákhoz, depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet.


Tíz év után tűnhet el a lájk-számláló


Korábban már írtunk arról, hogy az Instagram és a Youtube fejlesztőcsapata is dolgozik a kedvelések, valamint a feliratkozások nyilvános megjelenítésének eltüntetésén. Úgy tűnik azonban, a sorba a Facebook is beáll. A hírek szerint a legnagyobb közösségi oldal épp egy olyan szoftver fejlesztésén dolgozik, melynek feladata a kedvelések számának elrejtése a felhasználók elől.

Az elképzelés már csak azért is furcsa, mert a lájkok bevezetésében a Facebook úttörőnek számít. A közösségi oldal 2009-ben vezette be a gombot, melynek segítségével a felhasználók jelezhették, ha egy adott poszt elnyerte tetszésüket.

Az interakciós lehetőség megalkotásának fő célja eredetileg az volt, hogy a felhasználók azonnal felismerjék a virális tartalmakat és lássák, hogy a hírfolyamukban megjelenő posztok mennyire értékesek. Ezáltal pedig könnyebb legyen szelektálniuk a nyakukba zúduló tartalmak között.


Fő cél a függőség kialakulásának megakadályozása


Az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy a lájkok gyűjtése komoly függőséghez vezethet, a probléma pedig különösen a fiatal felhasználók körében jellemző. Egyesek közt a lájk-vadászat ugyanis egyfajta versenyhelyzetet idézhet elő.

Akadnak olyanok, akik kevésbé értékesnek érezhetik magukat amiatt, ha egy adott bejegyzésük kevesebb kedvelést kapott, mint egy népszerű ismerősüké, barátjuké. Ez a fajta gondolkodás pedig később komoly mentális zavarokig vezethet, depresszióba vagy szorongásba is fulladhat. A Facebook ezt megelőzendő szeretné a jövőben eltüntetni az oldalon tíz éve jelen lévő lájk-számlálót.

Mindezek mellett a platform szeretné azt is elkerülni, ha az emberek a kedvelések száma alapján ítélnék meg, melyik poszt lehet számukra hasznos vagy érdekes. Ez a fajta mentalitás ugyanis segíti az úgynevezett véleménybuborék kialakulását.

A tervek szerint a jelenleg használatban lévő interakciós gombok persze továbbra is megmaradnának, és azt is láthatnánk majd, ha egy adott posztot ismerőseink egyike kedvelt. Kizárólag a lájkok teljes száma lenne az, amit hosszú idő után a Facebook eltüntetne a felületéről.

Ha nehézségeid támadnak oldalaid kezelésében, nyugodtan keress meg minket és segítünk!

Forrás: techcrunch.com


Szubjektív Média