Kövessen minket a Facebookon!

5 súlyos hiba a közösségi médiában, amit vállalkozóként elkövethetsz

Annak átgondolása, hogy a közösségi oldalakon kinek, mit és mikor kell mondanod, kiemelten fontos abból a szempontól, hogy fel tudj építeni egy sikeres tartalomstratégiát, és persze azért is, hogy valódi eredményeket és nyereséget könyvelhess el magadnak.

De amikor a közösségi média marketing szóba kerül, legalább olyan fontos annak a megértése is, hogy mit ne tegyél soha az üzleti oldaladon. Most az 5 legnagyobb és leggyakoribb hibát vesszük végig, amit mindenáron el kell kerülnöd, ha sikeres szeretnél lenni.


1. hiba: Nem végzel kutatást


A digitális marketing csak azok számára hozhat hasznot, akik megértik az időzítés és a kutatás fontosságát.
A kutatás során megismered a célközönségedet, annak fájdalompontjait, és azt is felméred, hogy a terméked, szolgáltatásod hogyan segít kezelni ezeket. A felmérésed fényében újraértékelheted és frissítheted a stratégiád, sőt, akár a terméket, szolgáltatást is annak érdekében, hogy lépést tarthass a piaci tendenciákkal. Tehát nagyon lényeges, hogy sose hagyd ki a kutatást!
Mert ha kihagyod, vagy elblicceled, sok értékes időt, erőforrást, és pénzt szórhatsz el a közösségi média felületeken akár nulla eredménnyel.


2. hiba: Nincs terved


Meg kell tanulnod, hogy az előre tervezés a legegyszerűbb módja az időd menedzselésnek, és a hatékony oldalkezelésnek. Ugye határozott céljaid vannak? Gondold át honnan hova szeretnél eljutni, írd le és vidd végig. Ha így teszel, akkor már sokkal egyszerűbb lesz a tervcélok eléréséhez hadrendbe állítani a social eszközöket. Mindig lesz egy vonalvezetőd,. ami segít tartani az irányt.

Persze egy üzleti célhoz vezető tervezett út lehet hogy változni fog, alakul, finomodik, esetleg teljesen más irányt vesz útközben. Honnan fogod tudni, hogy mikor kell változtatni a terveden? Úgy, hogy egy online kampányt soha sem hagyhatsz magára. Folyamatosan figyelned, követned kell, résen kell lenned, minden sikeres vagy éppen félre csúszott történést észre kell venned, s ehhez a legjobb eszközöd az, ha folyamatosan méred az eredményeidet.

Az online média kampányok végeredményei és kampányközi történései egyszerűen és tisztán láthatók, hiszen az ’óriások’ (Facebook, Google, Linked’in, Mailchimp…) mind biztosítanak számodra admin felületet, ahol a számok mentén mindent tudsz követni. És a számok ismeretében képes leszel a jövőbeni kampányaidat sokkal nyereségesebbé tenni, vagy akár ennek érdekében a terveket módosítani. A kampányok tervezése és követése annyira fontos, hogy ha Te nem akarsz vagy tudsz erre naponta hosszú órákat áldozni, akkor se hagyd ki! Inkább keress egy profi csapatot és szervezd ki az online menedzsmentet. (Ha kellünk, szólj!)

Ha a tervezésen túl vagy, jobb ha tudod, az csak egy része a folyamatnak, hogy szuper eredményeket érj el. A következő lépés a következetes cselekvés. És itt jön képbe a 3. hiba.


3. hiba: Túl nagy a szád


A közösségi médiában vírusként terjednek az ellentmondásos posztok. A hirtelen jött hírnév felemelhet, de a pokolba is ránthat, főleg, ha nem kezeled megfelelően a helyzetet. Inkább legyél ’politikailag korrekt’, mint arról híres, hogy kibeszéled az aktuális kormányt vagy a konkurenciád és nem tudod megzabolázni a szádat. Ne szidj más márkákat! Kerüld a negatívitást!
Reagálhatsz nyugodtan a trendi témákra, de ne haragítsd magadra közben a fél világot! Hidd el, ez nem teszi az oldalad unalmassá, ellenben pozitív megítélést ajándékoz a Te saját márkádnak.


4. hiba: Nincs megfelelően felépítve a gépezet


Kérdezd meg magadtól, hogy a közösségi média csatornáid támogatják-e egymást, generálnak-e forgalmat, hoznak-e leadet, elegendő elérést, megfelelő aktivitást.
Könnyű megtalálni a márkádhoz kapcsolódó oldalakat? Rendesen kihasználod azokat a marketing eszközöket, amelyekkel növelheted az online jelenlétedet a közösségi oldalakon? Ha a válaszod nem, javíts az eléréseden, és ragadj meg minden lehetséges marketing eszközt. Gondold át újra a full social media mixedet, tervezz újra ha kell!


5. hiba: A hitelesség és a jelenlét hiánya


A hamisnak tűnő oldalaknak az emberek hamar hátat fordítanak, ellenben az egyedi hangú márkák hamar a kedvenceikké válnak. Különösen így van ez a szolgáltató iparban, ahol kiemelten fontos a személyes branding. Tudtad? A hitelesség az egyik legvonzóbb tulajdonság a versenyképes piacon.
Éppen ezért ne automatizálj mindent. Tény, hogy időt és költséget takarít meg a számodra, de a marketing emberi eleme, a követőkkel való kapcsolat kialakítása is rendkívül is fontos. Tehát ne csak posztolj, hanem reagálj is a hozzászólásokra és legyél elérhető!

Segítségre van szükséged Facebook hirdetések, játékok terén, esetleg a többi közösségi média platformon szeretnél nagyobb sikereket elérni? Keress minket, a Szubjektív Médiát, és segítünk elérni üzleti céljaidat!


Szubjektív Média