Kövessen minket a Facebookon!

A Meta nemrég közzétette, hogyan alkalmazzák a feedjeit működtető algoritmusok a mesterséges intelligenciát

Ha kíváncsi vagy, hogyan működnek a Meta algoritmusai, és hogyan használják az AI-t, hogy a megfelelő tartalom jusson el a megfelelő felhasználóhoz, olvass tovább!


Marketingszakemberek, figyelem!


Most újra olyan információhoz jutunk, ami segít, hogy a lehető legjobban kapcsolódjunk célközönségünkhöz. Ennek egyik oka, hogy a Meta fontosnak tartja az átláthatóságot azzal kapcsolatban, hogy hogyan használják az AI-t az ajánlási rendszerekben – jó, ha mint felhasználók tudjuk, hogyan befolyásolhatjuk a feedet a tevékenységünkkel. A marketingszakemberek pedig még nagyobb hasznát veszik e tudásnak.

A Meta magyarázata szerint az AI-rendszerek megjósolják, mennyire értékes egy poszt egy adott felhasználó számára, így előbb megjeleníthetik számára a feedben. Például egy poszt megosztása jelzi a poszt értékét, így az egyik faktor, amit az AI-rendszer számításba vesz, annak megjóslása, hogy megosztja-e valaki az adott bejegyzést.

Egyik tényező sem lehet kizárólagos mérőszáma egy-egy poszt értékének. Egy egész sor előrelejzést használ az algoritmus (többek között a felhasználói viselkedést és felméréseken keresztül kapott visszajelzéseket), hogy a lehető legközelebb kerüljön a tartalom és a felhasználó megfelelő összepárosításához.


A rendszer szempontjai


  1. Honnan származik a bejegyzés – Milyen gyakran kerül kapcsolatba a felhasználó egy profillal vagy személlyel.
  2. Mikor tették közzé – A közzététel időpontja és a bejegyzésre érkezett reakció.
  3. Mennyire valószínű, hogy ez növeli az elköteleződést – A rendszer úgy optimalizál, hogy legjobban alkalmazkodjon a felhasználó viselkedéséhez, beleértve a kommentek és megosztások valószínűségét.

Annak érdekében, hogy a Meta a lehető legátláthatóbbá tegye ezeknek a szempontoknak a szerepét, közzétett egy 22 darabból álló „rendszerkártya” készletet, amely magyarázza a tartalom rangsorolását. A magyarázatok nagy része azonban szándékosan elég általános és homályos, hogy ne lehessen a rendszer kijátszására használni őket.

A Meta abba is bepillantást enged, hogy hogyan használja az AI-t abban a rangsorolási folyamatban, mely a szisztematikus tartalommegértésen alapul, és egységben értelmezi a tartalom szemantikai rétegeit (kép, szöveg, hang). A vizuális felismerés, a tárgyfelismerés, a szövegösszefoglalás, a hangfelismerés segítenek abban, hogy alkalmazásspecifikus feladatokat is elvégezzünk, például téma/műfaj osztályozást, hashtag-előrejelzést, hasonlóság alapján történő párosítást, klaszterezés.


Tartalomvezérlés


A Meta új tartalomvezérlési lehetőségeket is bevezet a Facebookon és az Instán, így több befolyásunk lesz azt illetően, hogy mit látunk az appokban. A Feed Preferencesben (a Facebookon), és a Suggested Content Control Centerben (az Instagramon) beállíthatunk bizonyos dolgokat, illetve „interested” jelzőket adhatunk a Reelsekhez (kicsit olyanok ezek, mint lájkok, de annál direktebbek).

Az algoritmus végső titkát nem fogjuk megismerni, de egészen biztosan nagyobb betekintést kapunk a rangsorolás modelljeibe. Ráadásul nem valószínű, hogy jó hatással lenne a közösségi média működésére, ha mindannyian pontos receptet kapnánk arról, hogyan irányítsuk a rendszert.

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média