Kövessen minket a Facebookon!

Hogyan legyen eredményes a vállalkozása a Facebook segítségével

Az utóbbi hónapokban megnövekedett az online kereskedelem iránt érdeklődők száma. Egyre több vállalkozás gondolkodik üzleti tevékenységének az online térben való bővítésén.

Ennek apropóján a Facebook kiadott egy könnyed áttekintést a hirdetési rendszeréről, amely két kulcsmomentum mentén szemlélteti annak működését


Célközönség beállítása


A hirdető kiválaszthatja, hogy mely emberek láthatják a hirdetését. A célközönség megadása egy viszonylag egyszerű lépés. A felhasználók alapvető demográfiai adataival kezdve (nem, kor, lakóhely, végzettség stb.) egy sor tevékenységi jellemzőt is találunk, amelyek az embereknek a közösségi felületen tanúsított szokásai alapján segítenek szűkíteni vagy éppen bővíteni a célzottak körét. Kedvelt egy adott oldalt, rákattintott valamelyik hirdetésre stb.

Alapvetően rengeteg használható adat áll rendelkezésre a célközönség beállításaihoz a felhasználók profilján és a Facebook-használati szokásaik alapján. Amennyiben már ismerjük a vásárlóink szokásait, ezek alapján beállíthatjuk a hirdetést, hogy a hozzájuk hasonló felhasználók előtt jelenjen meg a termékünk.

Amennyiben van ügyféllistánk és folytattunk e-mailezést, a Lookalike Audience opció segítségével a Facebook képes összehasonlítani az e-mailekhez tartozó személyek profilját más profilokkal. Tehát a már meglévő ügyfelek érdeklődésével azonos vagy ahhoz nagyon hasonló érdeklődésű embereket tud kiszűrni. Habár ezen funkció hatékonysága nagyban függ az általunk szolgáltatott adatmennyiségtől és célközönségenként változó a hatékonysága, mégis egy nagyon jó kiindulási alapot jelenthet.


Aukciós folyamat


A hirdetésre fordított pénzösszegen, a hirdetés minőségén és a hirdetés által kiváltott reakciókhoz hasonló tényezőkön alapuló folyamat. Ha elkészültünk a célközönség beállításával és elindítottuk a hirdetésünket, a Facebook hirdetési motorja fogja kiválasztani, hogy kik előtt jelenjen meg a hirdetés. Mindig azok fogják látni, akik legnagyobb arányú egyezést mutatják az általunk megadott paraméterekkel.

Tudni kell, hogy minden egyes felhasználónál limitálva van, hogy egy bejelentkezés alkalmával hány hirdetés jeleníthető meg számára. Ennek következtében az azonos célközönséget választó és már futó hirdetések közül mindig a rendszer választja ki az aktuális győztest, akinek a hirdetése megjelenik egy adott személy előtt.


Mi befolyásolja a hirdetésünk megjelenésének valószínűségét?


Ráfordítás – Minél nagyobb összeget fordítunk a hirdetésünkre, annál nagyobb eséllyel érjük el a célközönséget. A hirdetési keret megadásakor a felület tájékoztat minket, hogy mekkora becsült számú emberhez fog eljutni a hirdetésünk.

Becsült akcióarány – A Facebook megbecsüli annak a valószínűségét, hogy egy adott felhasználót cselekvésre ösztönöz-e a hirdetés.

Hirdetés minősége – Ezt egyrészt a felhasználói visszajelzésekből képes megbecsülni, mint például hány felhasználó jelentette a hirdetést vagy kérte annak elrejtését. Másrészt képes megállapítani azt is, ha a hirdetés minősége gyenge, ami abból is mérhető, ha túl sok szöveg társul egy hirdetési képhez, esetleg szenzációhajhász a nyelvezete vagy kattintásvadász a címe.

A hirdetés minőségére és a hirdetésre fordított összegre mindenkinek van ráhatása. Az aktivitás becsült valószínűsége azonban már egy másik dolog. A becsült aktivitás egy gépi tanulási folyamat eredménye, melynek során a gép felépíti annak a valószínűsített személynek a profilját, aki a vágyott reakciót adja a hirdetésre. Modellezi a valószínűsített személy online és offline viselkedését. Egy sor olyan faktort figyelembe vesz, mint a hirdetés tartalma, az adott napszak, amikor a személy a hirdetéssel találkozott, valamint az interakció a személy és a hirdetés között.


A Facebook felhasználói magatartásának megállapításában szerepet játszó tényezők


A Facebook alkalmazás használata során tett cselekvések, mint például egy hirdetésre kattintás vagy egy post lájkolása.

A Facebookon kívül folytatott tevékenységek rögzítése. Ebben a Facebook Pixel alkalmazás nyújthat segítséget, amelyet a külső honlapunkon rögzíthetünk. Akárhányszor ellátogat oda valaki, vásárol valamit vagy csak aktivitást mutat, a Facebook Pixel rögzíti a tevékenységet és jelentést küld a hirdetési rendszere számára.

Mindazonáltal, hogy a gépi tanulás során a Facebook az üzleti tevékenységek hatékonyabbá tételére a felhasználók adataiból és szokásaiból állítja össze a célközönség profilját, továbbra is betartja az adatvédelmi szabályokat. A felhasználók adatait nem adja ki harmadik fél számára, valamint nem használja fel a felhasználók között folytatott beszélgetéseket sem üzleti célokra.

Keress meg bennünket, hogy adhassunk egy kis segítséget oldalaid kezeléséhez!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média