Kövessen minket a Facebookon!

Lehet, hogy lesz a Facebooknak és az Instának előfizetéses verziója, hirdetésmentes hírfolyammal

A New York Times már írt róla, hogy a Meta fontolgatja a Facebook és az Insta előfizetéses verziójának bevezetését. Mivel az EU adatvédelmi szabályozása egyre kevésbé teszi lehetővé a felhasználói adatok gyűjtését a hirdetések célzásához, talán tényleg ez a legjobb pillanat meghozni ezt a döntést. Az EU-ban élő felhasználók így hirdetések nélkül élvezhetnék a hírfolyamot, plusz a személyes adataik védelme is garantálva lenne mindkét felületen.


Tűnnek el a milliárdok


A hamarosan érvénybe lépő Digital Services Acthez, azaz a digitális szolgáltatásokról szóló törvényhez kapcsolódik a terv, hiszen ennek lényege, hogy több kontrollt adjon a felhasználók kezébe a személyes adataik használatát illetően. Például a DSA hatályba lépése után kiiktathatják a személyre szabott hírfolyamot, amely a preferenciáik algoritmikus értelmezése az appon belüli aktivitásukat véve alapul. A hirdetések számára megadott személyes adatok kontrollja is kézzelfoghatóvá válik, és ha elég sokan döntenek úgy, hogy visszatartják az adataikat, annak jelentős hatása lesz a Meta hirdetésekből befolyó bevételére.

Az Apple iOS 14 alkalmazáskövetési frissítése is inspirálja az ötletet, ez ugyanis lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kiiktassák a személyes adataik megosztását bármely appban, amit használnak. Ez már így is több milliárd bevételkiesést jelent a Metának, és mivel a DSA újabb csapást készül mérni az adatok használatára, talán itt az idő, hogy a cég más bevételi forrás után nézzen.


Mindig lesz ingyenes verzió is


A Facebook és az Instgram továbbra is ingyenes lenne, de a felhasználóknak lehetősége lenne előfizetni egy hirdetésmentes verzióra. Egy ilyen opció költsége körülbelül 6 USD lenne a Meta legfrissebb bevételi jelentése szerint, ami azt jelenti, hogy a Facebook negyedévente 17,88 USD-t keres minden egyes EU-ban élő felhasználón.

A Meta felvihetné az árat havi 8 USD-re, a fluktuáció miatt, ráadásul azt is figyelembe kell venniük, milyen hatással lesznek az előfizetések a hirdetések későbbi csökkenésére, illetve hogy ezt hogyan lehet matematikailag hozzáigazítani a többi számhoz. Vagyis az ár még feljebb mehet, hogy kiküszöböljék a lehetséges veszteséget.

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média