Kövessen minket a Facebookon!

Veszélyben lesznek a fizikai üzletek a karácsonyi szezonban?

Nem kérdés, hogy az idei évben sokszorosára emelkedett a csomagszállítás, a külföldről és belföldről rendelés, házhozszállítás igénye. De vajon mennyire erős ez a tendencia? Teljesen kiszoríthatják a webshopok a fizikai üzleteket? Van esély arra, hogy a közeledő karácsonyi dömping során sosem látott visszaeséssel számolhatnak a plázák, kisboltok, szakáruházak?

A kérdés rendkívül összetett, és ha teljesen biztosra akarunk menni, speciálisan kéne megvizsgálni egy-egy szegmenst, illetve a célcsoport pénzügyi helyzetét. Figyelembe kéne venni, hogy a kialakulóban lévő munkanélküliséggel és bevételcsökkenéssel járó gazdasági válság mennyiben változtat majd az átlagos vásárlási kedven. Ugyanakkor a tendenciákat általánosságban vizsgálva is rámutathatunk egy-egy olyan irányra, amit érdemes szem előtt tartani, ha fizikai boltod és/vagy webshopod van.


Miért nem tűnnek el a fizikai üzletek?


Ezzel a kérdéssel meg is válaszoltuk röviden az alap kérdésfelvetést, vagyis: vajon kiszoríthatók-e teljes mértékben a hagyományos vagy épp helyi boltok, áruházak, kis-és nagykereskedők. Röviden: nem. Miért? Az egyik legkézenfekvőbb válasz erre a fizikai kontaktust és személyes jelenlétet igénylő, követelő vásárlók.

Másik oldalon azok a speciális árucikkek, szolgáltatások, amik személyre szabottak, esztétikai szempontból élőben szeretjük őket megvizsgálni vagy épp egész egyszerűen a kedvenc kis márkáink, melyekhez nem tartozik webshop. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a másik óriási igényről sem, miszerint a vásárlás előtt vagy második vásárlás alkalmával jó, ha elérhető egy szuper praktikus weboldal is.


Milyen fizikai boltok maradnak biztosan?


Kevés anyuka választ az újszülöttjének webshopon takarót, hálózsákot. Szeretik megfogni, megtapogatni a terméket. Nagyon ritka, hogy valaki teljesen látatlanban választ csempét, ajtót, laminált padlót a lakásba. Szintén elképzelhetetlen, hogy nagy átlagban a melltartókat, alsónadrágokat ne mérjük oda magunkhoz, és egy ismeretlen márka darabját egyszerű centivel válasszuk ki egy webshopról. Pénzügyi termékek megvásárlása esetén is jellemzőbb a személyes jelenlét, ráadásul a biztosítási- hitel-és ingatlanpiac bürokratikus papír alapú ügyintézése sem tenné lehetővé a teljes távolságtartást.


Legjobb, ha mindkettőt kínáljuk!


A felmérésekből kiderül, hogy idén karácsonykor is szívesebben vásárolnak az emberek olyan webshopokról, ahol „nem tetszés” esetén egy közeli boltba vihetik vissza a terméket, helyi ügyfélszolgálattal beszélhetnek. Fordított esetben előny, ha az üzletben felpróbált, kinézett méret, szín és fazon a webshopon is elérhető.

Ugyanígy nagyon sokan esküsznek az élelmiszer személyes megvásárlására. Az elektronikai cikkek, könyvek, tisztítószerek, kozmetikumok azonban a webshopok javára billenthetik a mérleget. Ugyanígy a webshopokat támogatják a másodszorra, sokadszorra vásárlók, akiknek már van személyes tapasztalata a termékekkel.

Érdekel, hogy a te vállalkozásodból hogyan hozhatnád ki a legtöbbet a közösségi média és marketingstratégia szempontjából? Hagyj egy üzenetet, és nézz körül az oldalunkon!

Forrás: marketingland.com


Szubjektív Média