Kövessen minket a Facebookon!

A LinkedIn megerősítené a védelmet

Napjainkban az adathalászat egyre nagyobb méreteket ölt és a legrosszabb, hogy ezt gyakran a jogi procedúrák is lehetővé teszik. Ez a helyzet a LinkedIn és a hiQ Labs között is, hiszen a két vállalat adathalászathoz hasonló konfliktusba keveredett egymással.


Megdöbbentő a döntés


Az alább tárgyalt eset precedensértékű az adathalászat elleni harcban. Még 2017-ben, a LinkedIn megpróbált megválni a hiQ Labs-tól, miután nyilvánvalóvá vált számára, hogy a hiQ Labs a saját információs szolgáltatásai kiépítésére használta a LinkedIn felhasználóinak adatait.

A hiQ Labs tehát nyilvános LinkedIn profilokról gyűjtött információk segítéségével készített adatprofilokat, melyek képesek megjósolni, hogy egy alkalmazott mikor hagyja el nagyobb valószínűséggel a vállalatot. Ezt természetesen szép summáért értékesítette is a piacon. A hiQ Lab azzal védekezett, hogy a bárki számára nyilvánosan elérhető információk használata nem bűn, bár a LinkedIn szerint az ilyen fokú felhasználás megsérti a felhasználói feltételeket.


A bíróság döntött


A bíróság sajnos a hiQ Lab javára döntött, amit a LinkedIn 2019-ben fellebbezéssel próbált visszafordítani. Az Egyesült Államok Körzeti Fellebbviteli Bírósága viszont elutasította a kérelmet. Ez azt jelenti, hogy szerintük az teljesen törvényes, hogy bármely vállalat hozzáférjen és felhasználja a nyilvánosan elérhető felhasználói adatokat, bármilyen platformról. A felhasználóknak nincsen joguk, sem lehetőségük e kibővített felhasználás irányítására, ami lássuk be, igencsak elmaradott hozzáállásról árulkodik.

A LinkedIn azóta kiterjesztett jogi segítséget keres, hogy a témával kapcsolatos aggodalmakat eloszlassa. Ez az eset fontos lehet az összes közösségi média platform számára, hiszen tavaly a Facebook indított jogi eljárást hasonló témában. Egy biztos, a felhasználói jogok és az adatvédelem problémája még mindig nem tisztázott, még globális szinten sem.

Ha kérdésed merült fel az online marketing területén, keress minket és kérdezz bátran!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média