Kövessen minket a Facebookon!

A mission statement, magyarul küldetésnyilatkozat csupán egy rövid és frappáns mondat, mégis hihetetlenül erős a marketingtevékenységre gyakorolt hatása

Érdemes tágabb perspektívába helyezned a tartalomgyártási stratégiádat, ha szeretnéd, hogy a marketingtevékenységed igazán hatékony legyen. Megmutatjuk, hogyan tudsz három lépésben mission statementet írni.


Mi is az a mission statement


Magyarul küldetésnyilatkozatként emlegetik, és talán hallottál már róla más kontextusban, például úgy, mint „üzleti küldetésnyilatkozat”. A tartalommarketinget illetően ez az a dokumentum, amely első helyen kell álljon a tartalomgyártási stratégiádban. Arra szolgál, hogy irányt mutasson: segít, hogy mindig szem előtt tartsd, mi az a tartomány, amelyben a céljaid, a posztokkal elérni kívánt hatás és a tartalom összhangban van egymással.

A mission statement tisztába teszi, hogy mit szeretnél elérni a tartalommarketinggel a vállalkozásodat és a közönségedet együttvéve. Milyen tartalmakról (milyen formátum + milyen témák) leszel ismert? Mi a célja a tartalmaid elkészítésének? A tartalommarketing küldetésnyilatkozata szalagcímként világít majd minden leírt mondatod, minden készülő videód, minden hirdetésed beállításai fölött. Olyan lesz, mint fény az éjszakában, ami mindig kijelöli a haladási irányodat, hogy hű maradj a márka értékeihez és a közönséged igényeihez.

Ha nem tudod pontosan, mi a különbség az üzleti és a tartalommarketing statement között: előbbi arra szolgál, hogy leírja, miért működik a céged, utóbbi pedig arra, hogy meghatározza, milyen célból gyártasz tartalmat.


Stratégia és mission statement kéz a kézben jár


Tartalomstratégiát építeni szinte lehetetlen egy igazán jól megfogalmazott mission statement nélkül. Stratégia nélkül pedig a marketingre fordított erőfeszítések sokkal nagyobb valószínűséggel vesznek kárba. A Semrush felmérése szerint a sikeres marketingszakemberek 78 százalékának volt dokumentált tartalomstratégiája. A dokumentáció ez esetben csak annyit jelent, hogy valahova leírták, rögzítették a kitűzött célokat és a célokhoz vezető eszközöket. Talán mellékesnek tűnik a rögzítés, azonban csöppet sem az, sőt! Ha van egy írásos dokumentum, van mire hivatkozni, ráadásul összefogja a csapatot, hiszen a cég összes alkalmazottja tudja majd, hogy pontosan min dolgoztok együtt.

A mission statement határozza meg tartalommarketing általános célját. E nélkül a cél nélkül a stratégia megfoghatatlanná válna.

A statement összefoglalja:

 • Milyen típusú tartalmat hozol létre.
 • Milyen típusú történeteket mesélsz.
 • Céljaidat a tartalommarketinggel.

Mission statement 3 lépésben


 1. Gondold át, ki a célközönséged

Amikor megírod a mission statementet, tartsd szem előtt, hogy kiknek van szüksége az általad közzétett tartalomra, és céged szakértelmére. Kinek készítesz tartalmat? Kiknek szolgálhatsz szakértői tudással? Kik éhezik a tőled származó információt? Kik a potenciális ügyfeleid, vevőid?

2.Topikok és formátum

  Határozd meg, milyen információt szeretnél megosztani. Találd meg a márkád szakértelmének (tudásának és tapasztalatának) és a közönség által keresett információnak a metszéspontját.  

  Ez nem fog menni márkaismeret nélkül. Válaszolj az alábbi kérdésekre. Mit árulsz? Miért vagy jogosult eladni ezt a terméket/szolgáltatást? Milyen ismereteid, tapasztalataid vannak az általad árult termékkel/szolgáltatással kapcsolatban, amelyek egyedülállóvá tesznek? Milyen témák kapcsolódnak mindehhez? És melyik az a téma, ami a legszenvedélyesebben érdekel téged mint vállalkozást, és ami a leginkább megfelel a branded által közvetített értékeknek?

  Most gondold át, mit szeretne a közönséged. Milyen ismeretekre szeretne szert tenni a közönséged az imént meghatározott témák közül? Milyen problémák és kérdések foglalkoztatják? Mit kell megtanulnia ahhoz, hogy elérje a céljait? Milyen tudásbeli hiányosságai vannak?

  Miután leszűkítetted a témaköröket, írd le, mely formátumokra fogsz fókuszálni. Így már azt is látod, hogyan fogod eljuttatni a közönségedhez a kívánt információt.

  Ha blogbejegyzésekben gondolkodsz, milyen műfajban fogsz írni? Tippek és tanácsok? Útmutatók? Oktatóanyagok? Ötletek és inspiráció? Történetek?

  Vedd számításba a videók, a podcast, a saját kutatás és a szakértőkkel készített interjúk lehetőségét is. Például kitehetsz egy blogbejegyzést minden héten, kéthetente egy podcastepizódot, és szintén kéthetente egy videót.

  3. Fejtsd ki, hogyan fogod segíteni a közönséged a közzétett tartalommal

  Ideje összekombinálnod az 1-es és 2-es pontban leírtakat. Hogyan segítesz egyedi közönségednek az általad létrehozott egyedi tartalommal? Milyen előnyökhöz juttatod azt, aki megnézni/elolvassa a bejegyzéseidet? Magyarázd el az előnyöket a lehető legegyszerűbben. Gondold át, mitől lesz más az a tartalom, amit te készítesz, mint az összes többi, ami már elérhető a neten, és miért fogsz a csak rád jellemző módon értéket közvetíteni.

  Nemcsak azért fontos a mission statement, hogy vásárlókat vagy ügyfeleket szerezz. Ha megvan ez a frappáns és jól eltalált mondat, könnyebb lesz önazonos tartalmat készíteni, mellyel valódi értéket közvetítesz, ráadásul megtalálod azokat, akikkel egy hullámhosszon rezegsz, és közösséget teremtesz. Így a tartalomgyártás örömteli tevékenységgé válik nemcsak számodra, de csapatod számára is. Mi hiszünk benne, hogy az első és legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat, és a siker is ebből következik majd. 

  Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

  Forrás: searchengineland.com


  Szubjektív Média