Kövessen minket a Facebookon!

Facebook for Business – szociális készségek sorozat I.

A Facebook nemrégiben videósorozatot indított „Social Skills” jelszóval, ami a közösségi média szakértők kíváncsiságát keltheti fel elsősorban. Ennek apropóján mi is beszámolunk egy-két kulcsfontosságú mozzanatról, ami ezekben a tudásanyagokban, gyakorlati példákon keresztül, felbukkan.

A videósorozat tehát elsősorban azt mutatja be, hogyan, mikor, miért használták egyes vállalkozások a Facebook hirdetési eszközeit a valóságban, valós közönséggel. Még akkor is találhatsz ezekben az előadásokban érdekes részleteket, ha már profi vagy a témában. Most a sorozat azon videójával foglalkozunk, amelyik felhívja a figyelmet arra, mennyi mindent tanulhatsz a közönségedtől és hogyan találhatod meg az egészséges egyensúlyt fizetett és organikus elérések között.


Fizetett és organikus egyensúly


A Luxottica olasz brandjén belül a Persol nevű szemüvegmárka tapasztalatairól hallhatunk, láthatunk részletesebben a videóban. Ahogyan a legtöbb nagyobb cég, úgy a Persol is vegyesen alkalmazza a kétféle hirdetési formát: fizetett és organikus tartalmak váltják egymást.

A fő céljuk a közösség elköteleződésének elérése volt a kampányokkal. Elsősorban előtérbe helyezték a közérthető tartalmakat és hátrébb szorították a hivatalosabb formákat. Ezeket a tartalmakat kapcsolják össze fizetett promóciókkal, ami így tovább erősíti a márka hangerejét.


Tűpontosan kijelölt célközönség


Az interjúalanyok kifejtik, hogy a márkaközösség megértése kulcsfontosságú, ami kiterjed mind az influenszerek tartalmaira, mind a UGC (user generated content vagyis a közönség által generált tartalmak, megosztások, konverziók) esetére. Fontos változásra hívják fel a figyelmet, ami Magyarországon is egyre gyakrabban fogalmazódik meg: a Facebook közönsége már többnyire az idősebb korosztály, aki szereti a részletesebb leírásokat, személyes üzeneteket. 

Az Instagram pedig az új Facebook, ahol a fiatalabbak szívesebben kommunikálnak sztorikban, kommentekben. Bár könnyen lehet, hogy ez sem sokáig marad így, mindenesetre jelenleg még hatékonyan kombinálható a két óriás platform.


Hallgasd meg a közönséged!


Ami pedig a bevezetőben is felmerült és kikerülhetetlenül jó tipp a Persol csapatától is, hogy nyitott szemmel, folyton fülelve álljunk a közönségünkhöz, akik nem csak változnak, fejlődnek, csoportosulnak, bővülnek, hanem rengeteg hasznos dolgot is elárulhatnak, tippeket adhatnak a stratégiához. Nem kell megvárni, amíg odajönnek hozzád és mély beszélgetésbe bonyolódtok, elég, ha megkérdezed őket egy posztban. Ezzel egyrészt felkelted az érdeklődést, egyfajta tiszteletet mutatsz azzal, hogy kikéred a véleményüket, másrészt, ha ehhez következetesen tartod is magad, akkor hihetetlenül sokat profitálhatsz is belőle!

Ha felmerülnek kérdések ezzel kapcsolatban, lehet, hogy a sorozat következő része választ ad arra vagy kérdezz tőlünk?

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média