Kövessen minket a Facebookon!

Saját podcast indítása lépésről-lépésre

Korábbi cikkünkben arról írtunk, milyen kérdéseket kell feltenned magadnak, hogy megbizonyosodhass arról, hogy a podcast egy valóban jó taktikai lépés a marketing stratégiád felvirágoztatásához. Ha sikerült megválaszolni a kérdéseket és arra jutottál, hogy kipróbálnád magad ebben az egyébként divatos és aktuális műfajban, akkor mindenképp érdemes tovább olvasnod.

Ha rendelkezel a megfelelő anyagi forrással, ami a nívós technológiához, a műsorok lebonyolításához szükséges, konkrét célod van ezzel a módszerrel és hozzáadott értéket látsz a saját tervezett podcast tartalmaidban, akkor nincs más hátra, mint előre!


Kikhez jut el a podcast?


Az audio és audiovizuális marketing egyik zászlós hajója jelenleg a podcast formátum, ami különböző videómegosztókon, streaming felületeken honos. A podcast-hallgatás az elmúlt évtizedben leváltva a hagyományos televíziót és rádiót, több korosztály körében is egyre népszerűbbé vált.

A tizenévesektől kezdve az aggastyánokig bárki fogyaszthatja a hanganyagokat, vagyis szinte minden korcsoportot megcélozhatsz ezzel a műfajjal. Ráadásul ez a formátum kellő felkészültséggel a kis- és középvállalkozások hatékony marketingeszközévé válhat, hiszen jóval magasabb megtérülést érhetnek el, mint a hagyományos médiumokon keresztül.  Kezdésképp érdemes a következő pontokat szemügyre venni.


Csekklista az induláshoz


Szedd össze a konkrét témákat, vendégeket, önálló előadásokat. Emeld ki közülük az érdekes, új, értéket adó topikokat. Kell egy jó mikrofon, ez nélkülözhetetlen a 30-40-60 perces beszélgetések élvezetes hallgatásához. Szintén fontos egy szerkesztő, vágóprogram és némi hozzáértő segítség.

Ha videóznál is és a YouTube-ra is feltöltenéd az anyagot, akkor egy-két minőségi kamerára és jó esetben még egy operatőrre is szükség lesz beállítástól, tematikától függően. Ha mindezt élőben szeretnéd sugározni, akkor még komolyabb felkészültségre lesz szükséged, leginkább egy bivalyerős szerverre és hálózati elérésre.


Epizódok és sebesség


Készülj előre megtervezett epizódokkal, tematikával. Emellett ügyelj arra, hogy ne húzódjon, ne nyúljon túl hosszúra, ne legyen unalmas és vontatott a show. Ezért érdemes utólag megvágni a felvételeket, élőben sajnos a felkészült riporteri, műsorvezetői vagy egyszemélyes előadói szerep nélkülözhetetlen. A műsor elején, közepén és a végén is összefoglalhatod röviden a műsor témáját, az előző, következő részek esszenciáját, így követhetőbb, koncentráltabb a tartalom, előrevetíti a folytatást és érdekessé teheti azt. Időzítés szempontjából érdemes a hét vége felé és – nagy általánosságban elmondható, hogy – heti egyszer feltölteni a tartalmakat. A podcast nagymesterei legalábbis eszerint járnak el.


Jó helyre kell feltöltened!


Nem mindegy, hogy a szuperül megvágott, értékes tartalmadat hova töltöd fel. Ha nem megfelelően helyezed el, nem ismerteted más felületeken is, akkor csak véletlenszerű elérésekre számíthatsz, ami valljuk be, nem túl előnyös egy stratégiai tervezés szempontjából. A legnépszerűbb oldalak jelenleg az Apple Podcast, Google Play, Spotify, Tuneln, iHeartRadio, SoundCloud, Podbay és a Podtail.


Hogyan promózd az adást?


Akár több helyre is feltöltheted az anyagot eleinte, hogy teszteld, melyik válik be leginkább. Utána érdemes egy helyre koncentrálni, esetleg YouTube feltöltéssel kombinálni. Erősítheted a megjelenésedet, organikus eléréseidet a címben elhelyezett pontos kulcsszavakkal, hashtag-ekkel és persze egy ütős címmel, ami lehet kérdés, felkiáltás, de akár idézet is az anyagból.

Szintén fontos a hanganyag forma ellenére egy jó borítókép, vágókép, ami felkelti az érdeklődést. Emellett érdemes már a címben érzékeltetni, hogy többrészes adásról van szó. Ezt a közösségi média oldalakon is nyugodt szívvel posztolhatod, előre beharangozhatod az ütős borítóképpel együtt. Amiről sokan megfeledkeznek, hogy az esetleges interjúalanyok, beszélgetőtársak közönségére is gondolni kell. Adj a vendégeid kezébe is olyan marketinganyagot, amit ők is megoszthatnak a beszélgetés előtt, vagy után.

Amiről sokan megfeledkeznek, hogy az esetleges interjúalanyok, beszélgetőtársak közönségére is gondolni kell. Adj a vendégeid kezébe is olyan marketinganyagot, amit ők is megoszthatnak a beszélgetés előtt vagy után!

Sikeres podcastokat és sok-sok hallgatót kívánunk!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média