Kövessen minket a Facebookon!

Gyerekek személyes adataival élhetett vissza a TikTok

Súlyos vádak ügyében nyomoznak az európai hatóságok a főként fiatalok körében népszerű applikáció, a TikTok háza táján.

Nem első alkalommal merül fel ugyanis a feltételezés, mely szerint a javarészt kiskorúakat megcélzó alkalmazás nem a GDPR-alapelveknek megfelelően kezeli a felhasználók adatait.


Egyszerű regisztráció, problémás adatvédelem


A TikTok az Instagram-hoz és a Snapchat-hez hasonlóan egy közösségi alkalmazás. Ezen alkalmazás segítségével a felhasználók rövid videókat oszthatnak meg egymással. Ezek alá tetszés szerint választhatnak zenei aláfestést és a rövid felvételt különböző matricákkal és filterekkel díszíthetik.

Habár az applikáció letöltése korhatárhoz kötött és a TikTok-ot elméletileg csak 12 éven felüliek használhatják, az ennél fiatalabb gyerekek kiszűrése problémás. A letöltés után ugyanis nincs szükség a születési dátum megadására. Ilyen módon az alkalmazást gyakorlatilag bárki használhatja. A saját profil pedig csak egy külön beállítási lehetőség után tehető priváttá.


A fiatalok imádják, a felnőttek alig ismerik


A felmérések szerint az TikTok-nak világszerte több, mint 500 millió regisztrált felhasználója van. A felhasználók nagy része tinédzserkorú vagy ennél is fiatalabb. Elmondható tehát, hogy az applikáció rendkívül népszerű a fiatalok körében, annál kevésbé ismert azonban szüleik közt. Mindez pedig némi aggodalomra adhat okot.

A túlzottan fiatal felhasználók ugyanis sok esetben nem figyelnek oda arra, hogy megfelelő biztonsági beállításokat alkalmazzanak. Így pedig könnyen adathalász kísérletek, online zaklatás vagy akár az applikáción keresztül áldozatokra vadászó szexuális ragadozók áldozatául eshetnek.


Több ügyben is nyomozás indult


Az európai hatóságok több, a TikTok adatvédelmi réseit vizsgáló nyomozásban is érdekeltek, és főként azt vizsgálják, a rendszer milyen szinten teszi lehetővé azt, hogy a kiskorú felhasználók számukra ismeretlen felnőttekkel kommunikáljanak anélkül, hogy a szüleik tudnának erről.

Éppen ezért az illetékesek az applikáció adatvédelmi alapelvei mellett az személyes információkat kezelő algoritmusokat, valamint az üzenetküldő rendszer biztonságát is felülvizsgálják.

Szeretnéd profin és gondoktól mentesen kezelni oldalaidat? Rutinosan mozgunk a különböző platformok között ezért keress minket bátran, ha segítségre van szükséged!

Forrás: digitaltrends.com


Szubjektív Média