Kövessen minket a Facebookon!

Minden, amit a nosztalgiamarketingről tudni érdemes

A nosztalgia érzése erős pszichológiai húzóerő, épp ezért nagy szerepe lehet a közönség megnyerésében. Összeszedtük a nosztalgiamarketing előnyeit.


Stranger Things


Téged is elfogott az édes nosztalgia érzése, amikor a Stranger Things sorozat visszarepített a szivacsborítású fülhallgatók idejébe, a ’80-as évekbe? A múltba vágyás olyan erős érzelem, melyre érdemes marketingstratégiát építeni. Ha megtalálod azt, ami potenciális vásárlóidat megérinti, sikerrel alkalmazhatod ezt a nézőpontot.

A Spyralitics szerint: „A nosztalgiát úgy definiáljuk, mint vágyakozást a múlt után, különösen olyan emberek, helyek és időszakok után, melyek számunkra kellemes asszociációkat hordoznak. Ez a minden emberre jellemző vágyódás kap szerepet a nosztalgiamarketingben: az elmúlt évtizedekkel kapcsolatos pozitív érzelmeket kapcsolja össze egy termékkel vagy szolgáltatással az eladás fellendítése érdekében.”

Egy 2021-es felmérés szerint a social media boom jelentős szerepet játszik a nosztalgiamarketing elterjedésében. A nosztalgiára építő brandek identitásképző ereje jóval nagyobb, mint a nem nosztalgikus márkáknak. A jó emlékek a közösségépítésre is rendkívül nagy hatással vannak –a vásárlókat tartalmak megosztására, kommentelésre és élményeik elmesélésére ösztönzik.


Mitől olyan hatásos a nosztalgiamarketing?


A nosztalgiamarketing erős érzelmeket generál: mindenki élvezi, ha jó időszakokra gondolhat, és elmerülhet az emlékeiben.

Kifejezetten pozitívak a pszichológiai hatásai: oldja a magány és az egzisztenciális szorongás érzését; bizonytalan időkben megnyugtat; reményt kelt, és inspirál. Ezenkívül a nosztalgia segít megküzdeni a változással.

A statisztikák szerint 10-ből 9-en néha, 4-en pedig gyakran gondolunk a múltra pozitívan. Érdekes adatokkal szolgáltak a médiafogyasztási szokásokra irányuló felmérések a pandémia idején: a tévénézők 54 százaléka nézte újra egy régi kedvec tévéműsora adásait; a zenehallgatók 55 százaléka hallgatott olyan zenéket, amiket régen nagyon szeretett, de nem hallgatott egy ideje.


A legnagyobb nosztalgiadobások


A ’90-es évek végén a Volkswagen piacra dobta az új bogárhátút, az ikonikus modell modern változatát.

A ’90-es évek Crystal Pepsije 2022-ben tért vissza, a harmincadik évfordulójára – a kampány olyan sikeres volt, hogy minden versenytárs irigykedett.

A hasított bőr Adidas Gazelle a ’60-as évek slágere volt. Először a ’90-es években jött vissza, majd a 2010-es évek népszerű retró viselete lett.

A Nintendo 2016-ban piacra dobta a klasszikus, ’83-as NES (Nintendo Entertainment System) miniverzióját. 30 régi játékot lehetett vele játszani, és a dizájn is hozta az eredeti 8 bites esztétikát.

A nosztalgiamarketing a milleniumi és a Z generáció kedvence, mert saját bevallása szerint a 25 és 44 év közötti korosztály emlékszik vissza szívesen a múltra… Ugye ti is láttátok Az oroszlánkirály 2019-es remake-jét?!

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média