Kövessen minket a Facebookon!

Újra tudunk majd üzeneteket küldeni a Facebook alkalmazáson belül

A legfrissebb hírek szerint a Facebook hamarosan visszaintegrálja az üzenetküldést a főalkalmazásba.


AI a Facebookon


Tom Alison, a Facebook vezetője osztotta meg nemrég az appal kapcsolatos fejlesztési terveket, melyek között az üzenetek főalkalmazásba történő visszaintegrálása is szerepel – konkrétumokat nem közöl a mesterséges intelligenciáról, mégis úgy tűnik, mintha az AI hype része lenne a nyilatkozat.

A platformra vonatkozó víziójában Alison összefoglalja, hogy hogyan vezetik majd be a mesterséges intelligenciát a Facebook használatába:

  • az AI segítségével ajánl majd az app releváns reels videókat a felhasználóknak;
  • az AI segítségével ajánl majd az app releváns nyilvános csoportokat és csoporttartalmat;
  • az AI segítségével emel majd ki az app feltörekvő tartalomkészítőket.

Ez nem különösebben nagy újdonság, hiszen a Meta már jó ideje használ gépi tanulást és szisztematikus ajánlásokat a releváns tartalom ajánlására. Inkább csak az információ keretezése más: az AI sokkal hangsúlyosabbá vált a platform kommunikációjában.

Az üzenetekkel kapcsolatos megjegyzés azonban valóban érdekes. „Ma több mint 140 milliárd üzenetet küldenek az emberek az alkalmazásainkkal naponta. Az Instagramon naponta egymilliárdszor osztanak újra egy-egy reels videót DM-ekben. A Facebookon is elképesztő mértékben nő a reelsek megosztásának száma. Ezért teszteljük most azt a lehetőséget, hogy a Facebook appon belül is hozzáférjenek a felhasználók a messengerhez.” – írja Alison.


Hét év a Messengeren


Hét évvel ezelőtt kényszerítette a Facebook a felhasználóit a Messenger alkalmazás letöltésére és használatára – jogosan kérdezzük akkor, hogy most miért akarják újra integrálni üzenetküldést a főalkalmazásba. A válasz a kérdésre az, hogy Mark Zuckerberg és Adam Mosseri, az Instagram vezetője is észrevette a tendenciát, hogy egyre több a privát üzenet, és egyre kevesebb a nyilvános poszt az appokon. „Az emberek sokkal több sztorit osztanak meg, és sokkal több DM-et küldenek, mint amennyit a feedjükben posztolnak.” – mondta tavaly júliusban Mosseri.

A Meta nemrég készült belső jelentése szerint, bár a Facebookon és az Instagramon eltöltött idő összességében nő, a tartalomgyártás és az elköteleződés csökken, azaz kevesebben tesznek közzé személyes posztokat, mint korábban. Ezért a Meta elkezdett nagyobb hangsúlyt fektetni az üzenetküldési interakciókra, és olyan új lehetőségeket kínál, mint az Instagram „Csatornák”, ami lehetővé teszi, hogy közvetlenül a tartalomkészítőktől kapjanak információt a felhasználók DM-eken keresztül – lényegében a feed frissítését szimulálva, de üzenetként.

Most úgy tűnik, lehet, hogy a DM-eket is beolvasztják a Facebook-élménybe. Ami lehet jó is, hiszen könnyebb lesz tartalmat megosztani a családdal és a barátokkal, ugyanakkor okozhatja azt is, hogy a Messenger app értelmét veszti. A hatást nem igazán lehet kiszámítani, az is elképzelhető, hogy nem is nagyon fogjuk észrevenni a változást. Végül is már egy ideje meg lehet osztani Facebook-posztokat a Messengeren a közvetlen megosztás gombbal, és már sokan hozzászoktak, hogy két appot használva kommunikálnak.

Ami viszont fontos, hogy sok Facebook-interakció most valószínűleg nem igazán látható és követhető a közvetlen engagementet tekintve. Az üzenetek fő appba integrálása, ha elfogadják, tovább növelheti az ezirányú elmozdulást. A hirdetőknek tehát mindenképpen érdemes számításba venniük ezt, amikor kialakítják a kommunikációs stratégiájukat.

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média