Kövessen minket a Facebookon!

A Facebook teljes titkosítást tervez az üzenetküldő platformokon

Annak ellenére, hogy folyamatos aggodalom és megfigyelés övezi a tech cégek adatvédelmi intézkedéseit, a Facebook előrelépést tervez a titkosításban. Továbbra is azon dolgoznak, hogy alapértelmezésként teljes körű titkosítás valósuljon meg az összes üzenetküldő eszközükben.

Ennek kapcsán a magánélet, a biztonság, az emberi jogok és a fogyasztóvédelem neves képviselőivel egyeztetnek és virtuális workshop keretén belül tartanak nyilvános megbeszéléseket.


Miről beszéltek a legutóbbi workshopon?


Dióhéjban arról szólt a megbeszélés, hogy komoly erőkkel dolgoznak a végpontok közötti titkosítás létrehozásán minden üzenetküldési szolgáltatásukban. Céljuk az emberek privát üzeneteinek védelme azáltal, hogy kizárólag a feladó és a címzett férhet hozzá a küldeményhez, senki más, még a Facebook sem.

A Messenger és az Instagram Direct alapértelmezett titkosításánál is a végpontok közötti titkosítás a cél. Mindez azonban még a kidolgozás fázisában van, leghamarabb valamikor 2022-ben számolhatunk a projekt bevezetésével.


Mi a motiváció, kik örülnek a változtatásnak?  


Nyilvánvaló, hogy a tech óriásokat érő támadások és ebből fakadó friss jogszabályokkal, adatvédelemmel kapcsolatos elvárásoknak való megfelelés kényszere súlyos nyomás alá helyezi a döntéshozókat. Ilyen szempontból tekinthetünk a törekvésre kifejezetten pozitív példaként, aminek az adatvédelem szószólói örülhetnek.


Mivel támadható a terv?


Azonban a teljes titkosítás is felvet olyan kérdéseket, melyeket már most kritizálnak különböző hatóságok szószólói. Problémásnak találják ugyanis a funkció révén az esetleges bűncselekmények nyomainak elrejtését.

Hiszen bűnözői szempontból ez kifejezetten előnyös lehet a hatóságok kijátszásában, akik ezután semmilyen módon nem követhetnék nyomon ezeket a beszélgetéseket. Ezért ők egy úgynevezett „hátsó ajtóhoz” szeretnének hozzáférést szerezni, amivel indokolt esetben mégis hozzáférést kapnának.

A 2019 óta tartó tervezés és a közelgő bevezetés még számos vita és kritika táptalaja lehet. Mi is kíváncsian várjuk, milyen formában, milyen eredménnyel, milyen esetleges kockázattal indulhat majd útjára a projekt.

Ne tétovázz, keress meg minket, ha kérdésed van!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média