Kövessen minket a Facebookon!

Tartalomfelügyeleti testületet állít fel a Facebook

Már az év végére felállhat a Facebook Tartalomellenőrző Testülete. A testületben alkotmányjogászok, emberi jogi szakértők és olyan tapasztalt szakemberek lesznek jelen, akik hatékonyan tudnak fellépni a közösségi média felületén megnyilvánuló közszereplők és politikusok olyan esetleges megnyilvánulásaival kapcsolatosan, amelyek sértők lehetnek egyes csoportokra vagy közösségekre nézve.


Miért jó, ha valakik ellenőrzik a közzétett tartalmakat?


Médiaóriásként a Facebook régóta szembesül a tartalomellenőrzés problémájával. Habár rendelkezik működési szabályzattal, a felhasználók véleményére, azok személyes gondolatainak és élményeinek megosztására alapozott felület kiszolgáltatott az emberi indulatoknak. Érdemes tudni azonban, hogy a véleménynyilvánítás esetében jellemzően nem az egyéni, egy-egy személy szélsőséges megnyilvánulásával van gond, hanem a követőtáborral rendelkező oldalakéval.

A közel 1,7 milliárd napi szintű felhasználót mozgósító Facebook a világ minden országában reprezentálja a hírfogyasztásra nyitott tömegeket. Mára nem csupán a hírportálok és közéleti szereplők képviseltetik magukat a közösségi hálón. Ott vannak a felhasználók megtévesztésére szakosodott csalók is (álhírgyártók, kattintásvadászok, adathalászok stb.), valamint a nagy tömegeket mozgósítani képes politikai erők. A „fake news” terjedése mellett a politikai élet megjelenése tette igazán indokolttá a Tartalomfelügyeleti Testület felállítását, hiszen a félretájékoztatásnál is veszélyesebb tud lenni az egymás ellen uszítás.


Hogyan érint ez minket?


Amennyiben a munkánk a közösségi hálóhoz köt minket és alkalmanként vagy akár egészen gyakran kommunikálunk az ügyfeleinkkel, érdemes naprakésznek lenni a Facebook Policy tekintetében. Érdemes kerülni a világnézeti, vallási, politikai töltetű vitákat az oldalunkon. Végképp nem ajánlatos belefolyni azokba a közéleti jelenségekbe, amelyek könnyen generálhatnak indulatokat az olvasó-kommentelő látogatókban.

A Facebook Tartalomfelügyeleti Testülete nagyobb valószínűséggel fogja monitorozni a politikai szereplők megnyilvánulásait a közösségi hálón, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy nekünk milyen célunk és feladatunk van az online térben, és ha ez független a politikai trendektől, akkor ezt a függetlenséget érdemes megtartani.

Vannak elmaradásaid oldalaid kezelésében az állandó időhiány miatt? Keress meg bennünket, hogy segíthessünk ebben!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média