Kövessen minket a Facebookon!

Szintet lépett a Facebook a hirdetők elszámoltathatósága érdekében


Tudjuk, mit, és hogyan hirdettél a múlt héten


A Facebook egy hatalmas lépést tett a hirdetések nyomon követhetősége érdekében, s ezzel fokozottan elszámoltathatók lesznek a hirdetők, plusz a visszaéléseknek is befellegzett. Ha érdekel, hogy egyes cégek hogyan hirdetnek a Facebookon, most sok kérdésedre választ kaphatsz.

Átlátható hirdetések és oldalak


Megnézheted az aktív hirdetéseket! Mostantól akkor is láthatod a Facebook oldalaknak a Facebook, Instagram, Messenger és a Facebook partnerhálózaton megjelenő hirdetéseit (WhatsApp, Oculus, Moves, Masquerade, CrowdTangle), ha egyébként azok nem jelennek meg neked, mert éppen nem számítasz a célcsoportjuknak. Mit kell tenned ezért? Csak jelentkezz be, látogasd meg bármelyik Facebook üzleti oldalt, és válaszd ki a bal oldali sávban az Adatok és hirdetések („Info and Ads”) lehetőséget. Erre kattintva listázza a Facebook az adott oldal aktív hirdetési kreatívjait és a kiemeléseket. Ha a hirdetéssel kapcsolatban valami gyanúsat találsz, a „Report ad” (hirdetés jelentése) menüpontban azonnal jelezheted. Tudtad? Alapértelmezettként a saját országodban futó hirdetések jelennek meg, de ha az adott oldal kezelője globális hirdetéseket is megjelenít, akkor valószínű, hogy választhatsz országot. Mire jó ez neked? Például arra, hogy ha szakértő ügynökség kezeibe adtad a Facebook oldalad működtetését és a hirdetések menedzsmentjét, akkor ezzel a lehetőséggel bármikor rápillanthatsz az aktív hirdetéseidre, azaz akár ellenőrizheted is, hogy pl. egy kulcsfontosságú posztodra elindult-e már a hirdetés. Plusz ezzel a megoldással ellesheted a konkurenseid hirdetési trükkjeit is. Az oldal adatai: itt további információk találhatók a Facebook oldalról. Akkor is hasznos, ha épp nem hirdet az adott oldal. Láthatod a létrehozásának dátumát, és azt is, hogy voltak-e névmódosítások. A Facebook terve szerint ez a rész bővülni fog még további alapinformációkkal.

A transzparenciának nemes célja van


Ugyan a hirdetések túlnyomó többségét legális szervezetek (pl. ügyfeleket gyűjtő kisvállalkozás, választáson induló politikusok, nemes ügyre gyűjtő segélyszervezetek) végzik, de sajnos bőven vannak olyanok is, akik visszaélnek ezzel. Az újítástól a Facebook azt reméli, hogy a „rossz játékosokat” a transzparencia erősítésével könnyebben és gyorsabban felelősségre tudják vonni az általuk futtatott szabálytalan, zaklató, diszkriminatív vagy akár kamu hirdetések miatt, és így csökkennek majd a visszaélések.
Szükséged van segítségre a Facebook hirdetések kapcsán? Keress minket bátran, segítünk! Kisujjunkban van ez a terület!

A Szubjektív Média Csapata