Kövessen minket a Facebookon!

Szigorítja a Youtube a gyermekeket célzó tartalmak irányelveit

Áll a a bál a Youtube háza táján. Egész pontosan a videómegosztó oldal automatikus lejátszást lehetővé tevő algoritmusa körül. A felhasználók kényelmét elősegítő funkció ugyanis gyakorta váratlan tartalmakat is megjelenít.

Olyan tartalmakat, melyeket nem feltétlenül lenne szabad. Mindez pedig különösen nagy problémát okozhat abban az esetben, ha a szülők a Youtube-ot modern bébiszitterként alkalmazzák.


Meglepő dolgokat tartogathat az automatikusan generált lejátszási lista


Néhány évvel korábban, 2015-ben jelentek meg először a Youtube felületén az olyan tartalmak, melyek címüknek és célirányosan megadott kulcsszavaiknak köszönhetően könnyedén bekerülhetnek az olyan automatikus lejátszási listákba is, melyeket a Youtube elméletileg gyermekbarát szűrő használatával állít össze.

Ezen videók többségében megegyezik, hogy a gyermekek körében népszerű karaktereket, többnyire rajzfilm- és képregényhősök figuráit felhasználva közvetítenek vizuális szempontból problémás, gyakorta sokkoló, erőszakos, vagy akár szexuális töltetű tartalmakat. A magas fokú optimalizáltságnak köszönhetően azonban képesek átcsúszni a Youtube gyermekbarát tartalmakat vizsgáló algoritmusain. Ezáltal olyan lejátszási listákra is bekerülhetnek, melyeket a szülők egyfajta modern bébiszitterként alkalmaznak, és hagyják, hogy gyermekeik ellenőrizetlenül nézzék őket.


A jelenség legfőbb oka az anyagi haszonszerzés


A szóban forgó, szürreális videók többsége kis költségvetésből készült, animált vagy élőszereplős alkotás. Létezésükkel kapcsolatban több teória és összeesküvés-elmélet is kering az interneten, azonban a készítőket nagy valószínűséggel nem más, mint a gyors és könnyű pénzszerzés lehetősége motiválja.

A gyermekeket célzó tartalmak megtekintettsége ugyanis kiemelkedően magas, az ezeken elhelyezett hirdetések pedig igen komoly összegeket hozhatnak havonta az ezeket készítő csalók konyhájára.

A Youtube jelenleg azon dolgozik, hogy megerősítse a tartalmakat ellenőrző algoritmusok működését, ezáltal pedig a jövőben hatékonyabban, akár már a feltöltés során ki tudja majd szűrni a gyermekekre káros, ízléstelen videókat.

Naprakész szeretnél maradni a közösségi médiában? Lájkolj minket Facebookon és kövesd a Szubjektív média blogját!

Forrás: digitaltrends.com


Szubjektív Média