Kövessen minket a Facebookon!

Megszűnnek a hashtagtémák a Facebook-csoportokban

A Facebook és a hashtagek kapcsolatát mindig is az „it’s complicated” kategóriába soroltuk.
Most új fázisba lép a se veled, se nélküled viszony: megszűnnek a csoportokban használható hashtagtémák.


Az adminok felszabadulnak


A csoportkezelők hamarosan értesítést kapnak majd arról, hogy a csoportban használható, előre meghatározott, hashtaggel jelölt témák megszűnnek. A Facebook a Súgóban részletesen is beszámol a változásról.

Az adminok nem fognak tudni hozzáadni hashtageket mások bejegyzéseihez, és nem kezelhetik a csoport hashtagjeinek listáját. Azonban a saját bejegyzéseihez továbbra is bárki hozzáadhat hashtageket, és a hashtag használata meg fogja jeleníteni más Facebook-felhasználók posztjait is, amelyek ugyanezt a témajelölést használják.

Nem hatalmas változtatásról van szó tehát, a frissítés csupán csökkenti az adminisztrátorok befolyását a csoportokban a témák és beszélgetések kategorizálását illetően. A korábbi álláspont szerint könnyebb volt az eleve adott témák alapján rendszerezni a posztokat, témákat és beszélgetéseket. De – nem meglepő módon – nem volt túl népszerű ez az opció, hiszen a bejegyzések helyes kategorizálása sok pluszmunkát adott az adminoknak.

Az eredeti elgondolás az volt, hogy az adminisztrátorok kiosztanak egy sor meghatározott témát, amelyet a tagok szabadon használhatnak a bejegyzéseikhez, megkönnyítve ezzel a csoporton belüli kommunikációt. Azonban vagy a tagok nem használják ezeket a hashtageket, vagy az adminok nem törődnek a témák kitalálásával. Ez megint csak alátámasztja a Facebook ellentmondásos viszonyát a hashtagekkel.


A Facebookon nem jött be


Időről időre különböző módokon szorgalmazta a Facebook a hashtagek használatát, azonban ezek a próbálkozások érdeklődés hiányában mind elhaltak. Az Instagrammal és a Twitterrel ellentétben a Facebookon nem tudtak a posztok igazán szerves részévé válni a hashtagek. Ami érdekes, hiszen a Facebook felülete alapvetően alkalmas a témák megjelölésére. Talán a következetlen felhasználói alkalmazásuk tette lehetetlenné, hogy igazán jól használhatóvá váljanak a platformon.

Az is közrejátszhat a dologban, hogy az adatvédelmi és elérési korlátozások miatt a hashtagek nem működnek hatékonyan a felfedezés eszközeként, hiszen az egyes felhasználóknak nem jelenik meg minden keresési eredmény.


És mit csináljanak a marketingesek?


A marketingesek számára sem tudunk egyértelmű tanáccsal szolgálni, hogy érdemes-e hashtageket használni a Facebookon, ugyanis nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy növelnék az elérést. Kísérletezni biztosan érdemes, de garancia nincs, hogy jobb eredmények születnek a hashtagek használatával.

Előfordulhat viszont, hogy egy-egy közösségnek működik a hashtagelés – lehet, hogy egy adott csoport már használ bizonyos témamegnevezéseket, amelyek segítenek kijelölni a releváns posztokat és beszélgetéseket, és hatékonyan terelik a felhasználókat az érdeklődésüknek megfelelő topikok felé.  

Egy biztos: az adminisztrátorok által meghatározott témák hamarosan eltűnnek. Április 3-tól az adminok nem fognak tudni mások bejegyzéseihez hashtaget rendelni, május 3-tól pedig nem tölthetik be azokat a hashtageket, amelyeket korábban mások bejegyzéseihez adtak hozzá.

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média