Kövessen minket a Facebookon!

Az Instagram és a WhatsApp is nevet válthat a jövőben

A Facebook körüli adatvédelmi botrányok és nyomozások az elmúlt időszakban a platformra irányították az aktivisták és politikusok figyelmét. Sokak szerint a cég médiapiaci monopolhelyzete már aggasztó. Ez pedig indokolttá tenne bizonyos lépéseket.

Többek közt azt, hogy a közösségi médiaóriás tulajdonában lévő applikációk neve a jövőben, ha nem is drasztikusan, de megváltozzon.


Szinte elkerülhetetlen, hogy a háló részei legyünk


Manapság egyre inkább kikerülhetetlen, hogy az ember ilyen vagy olyan módon, de része legyen a Facebook hálójának. Még akkor is nehéz a közösségi médiaóriás nélkül élni életünket, ha egyébként nem vagyunk tagjai a világ legnagyobb közösségi oldalának.

Egyre több olyan applikáció áll ugyanis a cég tulajdonában, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy köze van a Facebook-hoz. Ez pedig azt eredményezi, hogy hasonló adatkezelési szabályzat és felhasználói alapelvek vonatkoznak rá.
A személyiségi jogokkal és információvédelemmel foglalkozó szervezetek ezt meglehetősen problémásnak tartják, és egyre intenzívebben támadják Mark Zuckerberget és cégét, annak érdekében, hogy tegye világossá a felhasználók számára azt, ha egy adott platform vagy applikáció a Facebook fennhatósága alá tartozik.

A külső nyomás hatására a Facebook vezetősége úgy döntött, a jövőben a két népszerű alkalmazás, az Instagram és a WhatsApp is nevet váltana, és „Instagram from Facebook” és „WhatsApp from Facebook” néven működne tovább. Ezzel is jelezve, hogy a vállalat tulajdonában állnak.


A legfőbb cél a monopolhelyzet elkerülése


A Facebook erőviszonyai miatt szót emelő szervezetek és politikusok aggodalma nem alaptalan, hiszen az Instagram és a WhatsApp birtokba vételével a Facebook a közösségimédia-piacon szinte egyeduralkodó óriásvállalattá nőtte ki magát.

Ez a fajta helyzet sem üzleti, sem pedig adatvédelmi szempontból nem etikus, ezért az ellenzők többsége egyre inkább szorgalmazza a magasabb szintű átláthatóságot és többek közt a két népszerű platform Facebook-tól történő, teljes különválasztását.

Forrás: digitaltrends.com

Ha segítségre van szükséged oldalaid kezelésében, csak keress minket! Minden erőnkkel azon leszünk, hogy hozzásegítsünk oldalaid sikeréhez.


Szubjektív Média