Kövessen minket a Facebookon!

5 neuromarketinges eszköz a vállalkozásod fellendítéséhez

A neuromarketing az idegtudomány alapjait használja. Arra bátorítjuk a marketingeseket és a vállalkozások tulajdonosait, alkalmazzák, hiszen potenciális vevőket arra késztethetik a segítségével, hogy vásároljanak tőlük terméket vagy szolgáltatást.
A neuromarketing már több mint egy évtizede létezik, és az egyes márkák jelentős összegeket költenek erre a tudományos módszerre. A piac kutatásának szerves része. Napjainkban a vállalkozások a neuromarketinget elsődleges információforrásként használják a termékük kifejlesztéséhez és egy adott piacon való elhelyezéséhez. A neuromarketing egyik legnépszerűbb módszere az fMRI, amelyet marketingesek előszeretettel alkalmaznak a nyomtatott hirdetésekben, hogy vonzzák az olvasók figyelmét. Az fMRI egyenesen 125 millió vizuális idegi receptort aktivál a szemünkben. A vizuális idegi receptorok információt továbbítanak a néző azon agyi központjára, amely a szem mozgását irányítja, és itt érzékeljük a színeket, a formákat és a térbeli elhelyezkedést. Ezt az információt ezután hippokampusz (az agy azon része, amely összeköti a rövid távú memóriát a hosszú távú memóriával) dolgozza fel. Ez a ciklus minden alkalommal megtörténik, amikor a néző látja a hirdetésed. Kíváncsi vagy, hogyan vonzhatsz több ügyfelet a vállalkozásodhoz? Íme néhány példa.

 A színpszichológia befolyásolhatja a fogyasztók választását


A KissMetrics egy infografikája szerint a vizuális ingerek (93%) vannak a legnagyobb hatással a fogyasztói magatartásra. A vásárlói döntés során a színek a legfontosabbak (85%). Ha mesterien bánsz a színekkel, akkor a vásárlók nem csak jobban felismerik a márkádat egy ismételt találkozás alkalmával, hanem jobban meg is bíznak benne. A fogyasztói magatartást befolyásoló lista része például az anyag, az illat, és a hang is, egy honlap esetében ez utóbbi a fontos lehet.

Hová tekint szép szemed világa?


A neuromarketingesek azt javasolják, hogyha a fotódon egy személyt és a termékedet egyszerre szerepelteted, akkor a személy ne a nézőre tekintsen hanem a termékre. Ennek az a magyarázata, hogyha az adott szereplő kitekint a fotóból, akkor hajlamosak vagyunk csak őt nézni, és a termék a háttérbe szorul. Ez a módszer az úgynevezett ‘eye-tracking’ technológia, és ha kitanulod, akkor boszorkányos módon befolyásolhatod a nézőid figyelmét.  

Fejleszd a márkaképed audióval


A nagy márkák mindig használtak hangbejátszásokat, szignálokat az imázsuk felépítéséhez. Jól tudják, hogy segít irányítani a közönség hangulatát a kívánt irányba, és amikor meghallják, akkor egyből eszükbe jut a márka. Az a zene, amit kiválasztasz, legyen nagyon különleges. Úgy válaszd ki, hogy meg tudja szólítani a célközönséged, és illjen is a márka személyiségéhez. Az is fontos, hogy milyen érzelmeket szeretnél kiválasztani vele. Az audio brandinget érdemes szakértőre bízni, hiszen könnyen célt lehet téveszteni egy rossz zeneválasztással, és sajnos nagyon könnyen rögzül a közönség emlékezetében, utána nehéz lesz lemosni a vállalkozásról.

A megfelelő betűtípusok segíthetnek az üzenet közvetítésében


Mivel psziché alapvetően a kényelmet választja, adja magát, hogy netes olvasás során az emberek olyan betűtípusokat részesítenek előnyben, amelyek könnyen olvashatóak, és érthetőek. Ennek alapján inkább válaszd az Arial betűtípust, semmint a Brush fontot. A komplexebb betűkészletet hagyd meg egy-egy kiemeléshez, de győződj meg róla, hogy valóban olvasható. Ha túlzásba viszed a használatát, akkor az általa felkeltett figyelem egyértelműen lankadni fog, és nem éred el a célod, az olvasók pedig azelőtt elhagyják a weblapod, mielőtt konverziód lehetne.

A horgonyzás segítheti az elköteleződést az ügyfeleknél


A horgonyzás egy olyan marketing technika, amely az idegtudomány filozófiáját alkalmazza. Marketinges csaliként arra készteti a potenciális vevőt, hogy megvásárolja a terméked, még akkor is, ha annak a valós értéke alacsonyabb a kínált árnál. Tulajdonképpen az történik, hogy meggyőzöd a vevőt arról, hogy érdemes pénzt fektetnie a termékedbe. Azzal, hogy kiemeled a termék egy-egy aspektusát, értéket teremtesz. Útravalóul Neked melyik neuromarketinges trükk a kedvenced? Válassz egyet, és irányítsd a látogatóid figyelmét arra, hogy megvásárolják a termékeidet. Keress minket, ha segíthetünk!

Szubjektív Média