Kövessen minket a Facebookon!

Hogyan változtatja meg a SEO-t a Google Mum?

A MUM-mal a Google megteszi a következő lépést, hogy tisztán szemantikus keresőmotorrá váljon? Nézzük, mit jelent ez a SEO jövője szempontjából.


Mi az a MUM?


A MUM (Multitask Unified Model) olyan algoritmus, mely – szemben a korábbi fejlesztésekkel – egyetlen modellt használ az indexeléssel, az információkereséssel és a rangsorolással kapcsolatos összes feladathoz. A MUM 75 nyelvet tud egyidejűleg értelmezni, és nemcsak a szövegekkel, de a képekkel és az audiovizuális tartalmakkal kapcsolatos információt is képes feldolgozni.


Miért érdekes a MUM SEO-szempontból?


A MUM minden médiaformátumból képes információt gyűjteni (data mining), és oly módon dolgozza fel a keresési eredményekben, hogy a keresési szándékot optimálisan szolgálja ki, és a felhasználói élmény nagyon pozitív legyen.


Teljesítmény és a felhasználóorientáció


A MUM egy nyelvet, az angolt alapul vevő modellje jelentős előnyt jelent a teljesítmény és a szemantikai megértés szempontjából. Az angol könnyebben értelmezhető természetes nyelvi feldolgozással, mint más, nyelvtanilag bonyolultabb nyelvek (például a német). A gépi tanuláson alapuló MUM hatékonyabban képes feldolgozni a rendelkezésére álló erőforrásokat, mert egy kereséshez csak egy adatmodellből származó információt használ.


Tisztán szemantikai keresőmotor és a jövő


2029-re jósolják a kvantumszámítógépek kereskedelmi forgalomba kerülését – feltételezhetjük, hogy addigra a Google tisztán szemantikai keresőmotorrá válik. A kulcsszavak és a szöveg egyezése a Google-keresésben a múlté lesz.


Milyen lesz a SEO egy évtized múlva?


A tartalomgyártóknak kevésbé kell majd foglalkozniuk a kulcsszavak gyakoriságával, és figyelembe kell venniük, hogy milyen szempontok szerint dolgoznak fel egy témát. Pusztán a tartalomgyártás nem lesz elég.

A Google szeretné válaszokkal végigkísérni a felhasználót a teljes vevői folyamaton, hogy az értékes, termékhez kapcsolódó hirdetések részét képezzék a saját „vásárlói világuknak”.  

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: searchengineland.com


Szubjektív Média