Kövessen minket a Facebookon!

Kapcsolódó témák ajánlásával járul hozzá a Google a keresések pontosításához

A Google legújabb frissítése lehetővé teszi, hogy könnyebben és gyorsabban jussunk el ahhoz az információhoz, amire szükségünk van: a kapcsolódó témákra kattintva finomíthatjuk a találatainkat.


+ szimbólum


A + szimbólummal jelölt témák hozzáadásával vagy eltávolításával gyorsan és könnyen tágíthatjuk vagy szűkíthetjük a keresést. Például ha a vacsoraötletek kifejezésre keresünk, olyan témákat láthatunk felbukkanni, mint „egészséges” vagy „könnyen elkészíthető”. Ha ezek valamelyikére rákattintunk, a Google hozzáadja a kereséshez, és finomítja a keresett kifejezést anélkül, hogy gépelnünk kellene.

Lényegében olyan ez, mint a Pinterest 2014 óta létező „irányított keresése”, csak éppen a Google fő keresési oldalán. A Google valójában már többször elérhetővé tette az irányított keresést receptek, képek esetén és a vásárlás lapon, funkcióját tekintve tehát nincs szó újdonságról. Azonban érdekes lesz megfigyelni, mit hoz az általános Google-keresésben, és milyen szerepet játszhat a jövő felfedezési trendjeinek alakulásában, és az app funkciójának kimaxolásában.   


Dinamizmus


A Google szerint a kapcsolódó témák listája dinamikus, és a felhasználók viselkedése alakítja. Az emberek keresési módjainak és a web tartalmának elemzése alapján automatikusan releváns témákat fog feldobni. A témák és a szűrők is abban a sorrendben jelennek meg, amit a rendszer a leghasznosabbnak ítél a konkrét kereséshez. Ha nem látunk egy bizonyos szűrőt, amit szeretnénk látni, a „minden szűrő” lehetővé teszi, hogy további kategóriákat fedezzünk fel. Így nekünk, felhasználóknak is lesz a kezünkben néhány eszköz, amellyel finomíthatjuk a keresést, gyorsabban átfuthatunk különböző ötleteket és szűkebb területeket.


SEO?


A SEO-ra nem lesz nagy hatással a frissítés, mivel meglévő trendekkel dolgozik, a kiegészítő minősítőknek ahhoz kell kapcsolódniuk, amire már eleve keresnek az emberek, az irányított keresőeszközökkel ellentétben, amelyek igyekeznek új érdeklődési területek felé terelni a felhasználókat.

Igaz, hogy a Google frissítése felerősítheti a meglévő trendeket, ha több felhasználóval ismerteti meg őket. Például ha a „vacsoraötletek” kifejezést rendszeresen az „egészséges” kifejezéssel egészítik ki, az „egészséges vacsoraötletek” idővel nagyobb keresési trendet eredményezhet, ha többen kattintanak rá az ajánlás alapján, mintha az ajánlások nélkül keresnének. A felhasználói viselkedés így a gyakoribb trendek irányába terelődhet.

Lehet, hogy a kiegészítők hatással lesznek a hosszú farkú keresési kifejezésekre és a konkrétabb trendekre, mert az emberek kevésbé fognak részletes kifejezéseket használni, de ez azt is feltételezi, hogy sokan fogják használni a kiegészítőket – amit egyelőre nem tudhatunk biztosan, hogy valóban így lesz-e.

Az AI és a gépi tanuláson alapuló rendszerek egyre gyakoribb elemei a felhasználók online viselkedésének irányításának, és ez egyesek szerint megzavarhatja a Google uralmát a keresési ökoszisztémában, nem csoda, ha a Google szeretne jobban bekapcsolódni ebbe a folyamatba, és több irányított elemet adni a kereséshez.

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média