Kövessen minket a Facebookon!

Vége lenne az influencer marketingnek?

Az elmúlt évek talán legmegosztóbb jelensége volt az influencerek képviselete a közösségi médiában. Számos vállalkozás választotta őket, hogy nagyobb bevételre tehessen szert, míg mások határozottan elutasították ezt a stratégiát. Egyre többen úgy érzik, hogy ennek a mozgalomnak vége – de valóban így van?

Kik azok az influencerek?


Influencereknek nevezzük azokat a véleményvezér egyéniségeket a közösségi médiában, akik hatalmas követőtáborral rendelkeznek és befolyással is vannak rájuk. Jelenlétük a marketing tevékenységekben az utóbbi években rendkívül magas volt, épp ezért alkalmazták őket sokan a stratégiájuk fejlesztése során. Ahhoz, hogy valaki influencerré váljon, elsősorban erős jelenlétre van szüksége a social media platformjain – nem meglepő, hogy sokan léptek erre az útra. Vonzósága okán azonban a piac telítődött és a többség, esetenként maguk a véleményvezérek sem látnak már benne potenciált. Noha a piac átalakulóban van, ha felveszed a változás ritmusát, sokat profitálhatsz a hangadók alkalmazásából.

Hogyan alkalmazz influencereket a stratégiádban?


Az elsődleges és döntő lépés a megfelelő emberek kiválasztása. Az ál-influencerek jelenléte könnyedén megtéveszthet, így nem árt, ha ebben szakértő tanácsra támaszkodsz. Fontos, hogy kölcsönösen illeszkedjetek egymás profiljába – ha egy beauty-orientált influencert választasz, hogy reklámozzon egy fúrót, hiteltelenné válsz. A social media aktív felhasználói szeretik az újdonságokat – ha ezt görgetés közben lelik meg, az motiváló lehet a számukra, hiszen könnyen elérhető. Azzal, hogy olyasvalaki használja a termékeidet, szolgáltatásaidat, akiknek a véleményében megbíznak, pozitív fényt vet rád és bizalmat ébreszt. Nehéz megjósolni, hogy az influencer marketing milyen irányba mozdul el, csak annyi lehet bizonyos, hogy mozgásban van. A márkák részéről egyre nagyobb az igény a hitelességre, hiszen egy influencer mégiscsak a márka nevében beszél és a mennyiségi elérés mellett egyre inkább az sem mindegy, hogy milyen minőségben tartja egy influencer a kapcsolatot a követőivel, azaz végső soron a márka szempontjából a potenciális vásárlókkal. Az átláthatóság és a jogszabályi környezet is egyre erősebben kényszeríti arra az influencereket és a márkákat, hogy egyértelműen tárják fel a kapcsolataikat, azaz világossá kell tenni a partnerséget. Ez persze elbillentheti a követőket egy elutasítás irányába, de ha ez okosan kitalált stratégia mentén történik az sem kizárt, hogy pont az őszinteség miatt a fogyasztói bizalom megerősödik mind az influencer, mind a márka irányába.
Az tehát borítékolható, hogy az influencer marketing a fortyogó és átalakuló fázis ellenére sem fog megszűnni, max. átalakul. Ha pedig figyeled a trendeket és beépíted őket a stratégiáidba, Neked sem kell aggódnod.
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, kövess minket, hiszen a legfrissebb tartalmakkal várunk. Szeretnéd Te is profin képviselni magadat a közösségi médiában?  Bízd ránk a feladatot, hogy szakértő kezekben lehess!

Szubjektív Média