Kövessen minket a Facebookon!

Komoly árat fizetett a Facebook az adatkezelési botrányért

Az idei év egyik leghangosabb zűrje volt a Cambridge Analytica ügye, melyben többmillió felhasználó adatait használták fel jogtalanul. Az esetért a Facebook-ot később még az Európai Bizottság is felelősségre vonta. Az ügy végére viszont úgy tűnik, lassan pont kerülhet, mivel az Information Comissioner’s Office kiszabta a legmagasabb bírságot a közösségi oldalra.

A  borsos összegű büntetést az adatvédelmi szerv azzal indokolta, hogy a Facebook megsértette a hatályos adatvédelmi törvényeket. Az adatokkal való visszaélésért összesen 500 000 fontot kell fizetnie a cégnek. Az eset ráadásul nem egyedi, a platform biztonságával az idei évben már többször is előfordultak problémák.


A Cambridge Analityca-botrány


Tavasszal meglehetősen nagy visszhangot kapott az eset, amikor a Cambridge Analytica egy személyiségteszten keresztül hozzájutott felhasználóinak Facebook adataihoz. A tesztet ugyanis Facebook-profilba való bejelentkezésen keresztül vehették igénybe az érdeklődők. Az információkat azonban később politikai célú kampányokra használták fel.

Az ügy nagy felháborodást keltett, hiszen 87 millió felhasználó személyes adatai kerültek rossz kezekbe. Mindez továbbá rávilágított arra is, hogy a Facebook adatvédelmével komoly problémák lehetnek.


Mit tartogat a jövő a Facebook számára?


Nem ez volt az egyetlen olyan esemény, ami az utóbbi időben megingathatta a felhasználók bizalmát a Facebookban. A botrány óta egy komoly hackertámadás is érte a platformot, ami szintén tízmillió felhasználót érintett.

A biztonság és a nyugalom is helyreállítása érdekében Zuckerberg és munkatársai keresik már a megoldást. Több olyan kiberbiztonsági céggel is tárgyalnak, akiknek a fejlesztéseivel megelőzhetővé és szűrhetővé válnának a fentiekhez hasonló támadások.

Kétségtelen, hogy egy olyan cég számára, mint a Facebook, nem csak anyagi veszteséget jelentenek ezek az események. Amennyiben azonban sikerülne megoldást találni az adatvédelmi problémákra, akkor mind a vállalat, mind a felhasználók megkönnyebbülten fellélegezhetnének.

Szeretnéd igazán hatékonyan alkalmazni a Facebookot a stratégiádban? Hívj minket és szakértő kezek segítségével növelheted meg a hatékonyságodat a közösségi médiában!


Szubjektív Média