Kövessen minket a Facebookon!

A Meta eltávolítja a politikai, vallási és szexuális preferenciákra vonatkozó információt a profilokból

A Meta azt nyilatkozta a profilinfók eltávolításáról, hogy a könnyebb kezelhetőség érdekében válik meg tőlük. Utánajártunk, hogy milyen nyomósabb okok állhatnak még a döntés hátterében.


Az okok


A Meta azt nyilatkozta a profilinfók eltávolításáról, hogy a könnyebb kezelhetőség érdekében válik meg tőlük. Mi azonban úgy látjuk, hogy ez nem igazán fogja befolyásolni a platform mindennapi használatát. Annál inkább fogja viszont a hirdetések célközönségének meghatározását, hiszen ha nem ismerjük a felhasználók e jellemzőit, akkor nem is tudjuk felhasználni azokat marketingcélokra.

A szexuális orientáció, a vallás, a politikai nézet és a lakcím mezők megszüntetésének hátterében ugyanis éppen hogy az áll, hogy a Facebook-hirdetések beállításaiból eltávolítanak bizonyos elemeket, mégpedig azokat, melyek érzékeny témákhoz – egészség, rassz, nemzetiség, politikai meggyőződés, vallás, szexuális orientáció – kapcsolódó esetekre, szervezetekre vagy közszereplőkre utalhatnak.


Európai GDPR


A döntés hátterében a törvényi szabályozás áll, mely Európában már tiltja az ezekre a jellemzőkre irányuló célzott marketinget, hacsak valaki nem adja kifejezetten beleegyezését. A Meta a GDPR e változásának 2018 óta próbált ellenállni, most azonban végre beállt a sorba.

Mivel a célzott hirdetésekben már nem lehet megadni ezeket a kategóriákat, egyrészt nincs értelme ezeknek a rubrikáknak a profilinformációban, ellenkezőleg, inkább a diszkriminációt segítik elő.  December elsejétől nem fogjuk látni őket.

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média