Kövessen minket a Facebookon!

Közösségi média jóslatok 2021-re az idei útvesztőkből kiindulva

2020 egy sokat emlegetett és nem feltétlenül pozitív csengésű év lesz a történelemkönyvek vagy épp a marketing szakemberek szemében. Ugyan rendkívül sikeres vállalkozások is akadtak az idei évben, mindazonáltal ők voltak kevesebben, és a legapróbb sikerekért is évek munkáját, vért és verítéket áldoztak fel az idei social media és digitális marketing oltárain.

No de mire számíthatunk a jövőben? Pár hét múlva 2021-et írunk, és közel sem biztos, hogy hirtelen minden megváltozik. Sőt! Gazdaságilag komoly hullámvölgyek és rengeteg veszteség várható még. Viszont aki szeretne valahogyan kimozdulni ebből a süppedős mocsárszerű tendenciából, annak fel kell kötnie a gatyát, és minden lehetséges módon a gyors fejlesztésekre fókuszálni! Mert abból aztán volt bőven idén is, és jövőre sem várható kevesebb. Lesz itt AR, VR és persze rengeteg Facebook… Nézzük is szép sorban!


Facebook egyenlő Instagram egyenlő WhatsApp?


Azért egyenlőségjelet talán nem kéne még kitenni a 3 vagy a Messengerrel együtt 4 népszerű világóriás közé, egy plusz jelet azonban már most is nyugodtan elhelyezhetünk közéjük. Összeadódnak, összedolgoznak, szinkronizálnak, méghozzá az egész világon talán a legbrutálisabb pénzügyi háttérrel megspékelve. A Social Dilemma, akárcsak a tavalyi év Cambridge Analytica botránya nem tűnt el nyomtalanul, de nem is mondhatjuk, hogy óriási tényező volt a felhasználók szemében.

Egyébként, ha valaki figyelmesen hallgatja a filmet, az is kiderül, hogy maguk a korai fejlesztők is rájöttek, hogy egy bizonyos ponton a folyamat öngerjesztővé vált. Nem tudták, nem is tudják már visszacsinálni. Ez jól látszik a jelenünkben is, és a legfontosabb dolog talán ezzel kapcsolatban, hogy tanuljunk meg optimális keretek között együtt élni vele.


Facebook Shops a fókuszban


Az idei évben talán a Shops vagyis a Marketplace egyfajta kiterjesztett változata zsebelte be a legtöbb érdeklődést a fejlesztéseik közül. A világ leggyakrabban használt platformján így egy helyre került az e-kereskedelem kiépítése és az üzletépítés. Magyarán ott adhatod el, ahol amúgy is reklámozod és ahol az emberek már amúgy is rengeteg időt töltenek. Ugyanitt gőzerőkkel fejlődik a Facebook Pay, ami egyetlen kattintással a fizetést is leegyszerűsíti. Ami 2021-ben szintén megvalósulhat az az élőközvetítéses promóciós vásárlás. Emellett az exkluzív Watch megtekintések, a fizetős programok integrációja is elsődleges céllá fog válni.


Instagram 2021 – az aranytojást tojó tyúk


Újabb videóba ágyazott shop fülek, Reels fejlesztések, egyre gyarapodó felhasználótábor, a Facebook-kal együtt megjelenő AR és VR megoldások és persze még több kép és videó várható! A TikTok-hoz hasonló Stories nevű hírcsatorna is megnyílhat, emellett választási lehetőségek nyílnak majd a különböző hírfolyamok közti váltogatásra is.


AR és VR turbófokozatra kapcsolva!


2021-ben már jön a Project Aria névre keresztelt újabb Facebook robbantás, méghozzá az AR szemüveg. A Facebook Oculus virtuális valóság fejhallgatók eladásai már egyenesbe jöttek idén is, úgyhogy jövőre csak még gyorsabbá válhat az elterjedésük. Másképp is fogalmazhatunk: aki megengedheti magának ezt az új technológiát, az meg fogja vásárolni. Különösen a pandémia szürke hétköznapjaiból tanulva. Ráadásul minél többen megveszik ezt mostanság, annál olcsóbb lesz jövőre…

Emellett az Apple is dolgozik saját AR szemüvegen, hogy a versengést elősegítve kb. egyidőben, az év második felében dobhassák piacra mindketten a futurisztikus okulárékat. Ez marketingstratégiai szempontból nem feltételez egyebet, mint hogy fel kell készülni a VR és AR reklámok készítésére!


Dilemmák, amik napirenden maradnak


Azonban a technológia mellett ezeken a szinteken már a világpolitikára is oda kell majd figyelnünk. A szakértők jóslatai szerint a Biden kormány alatt várhatóan még több energiabefektetésre lesz szükség az álhírek terjesztésének és a gyűlöletbeszédnek a megfékezésére, és ezzel párhuzamosan a mérvadónak nevezhető hírek előre sorolására a Facebook működési elvén belül. A mesterséges intelligencia metódusai által vezérelt ajánlások ugyanis hajlamosak beszűkíteni az ember látókörét, miközben bizonyos ellentétes nézőpontok teljesen kizáródnak az elérésünkből. Ez talán a Facebook dilemmáinak legsúlyosabbika, amiről még bőven fogunk hallani később is!


A Twitter letiltja Donald Trumpot?


Ha már témánál vagyunk, érdemes egy kicsit a Twitter-ről is beszélni. Hasonlóan a Facebook-hoz, itt is elérkeztünk arra pontra, mikor a szuper újítások mellett bizony komoly problémát jelent a megtévesztés különböző szinteken való visszaszorítása. Az újítások náluk is a pandémia és a Facebook változásaira reagálva az élő chat, az állapotjelzők, illetve a témakörök hozzáadása fülecskék. Emellett az Audio Spaces is fejlesztés alatt áll vagyis egy új közösségi meet-up funkciót hoznak létre.

A Twitter dilemmája pedig leginkább a botprofilokkal, bothadseregekkel illetve a visszaélések, a robotok, az álprofilok, az álhírterjesztéssel kapcsolatosak. …és Donald Trumpról is ejtvén pár szót, az is előfordulhat, hogy ahogyan 2019 végén a politikai hirdetéseket, úgy jövőre számos évek óta felbukkanó nemzetközi felszólításnak eleget téve, magát Donald Trumpot is betilthatja a Twitter, hiszen már civilként lesz jelen az oldalon, mindenféle extra védelem nélkül.

Izgalmas év elé nézünk jövőre? Nem kérdés. Újabb mérföldkövek, óriási kilengések, botrányok is lesznek bőven, ha tippelni kéne. Emellett viszont rengeteg élmény és egyre színesebb, szagosabb online tér vár mind a hirdetőkre, mind a közönségre 2021-ben.

Maradj velünk jövőre is, és ha már most érdekelne, hogyan vehetnéd fel a ritmust ebben a végeláthatatlan social media kavalkádban, akkor keress minket és gondolkodjunk közösen a személyre szabott terveden!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média