Kövessen minket a Facebookon!

Növekednek a PPC költségek: októbertől jönnek a Google Ads pótdíjak

A Google Ads kivételesen nem örömhírt közölt körlevelében, hanem arról tájékoztat, hogy új díjat fog felszámítani a hirdetésmegjelenések után. A cégóriás, bizonyos területeken, a hirdetési költségeken kívül minden hirdetésmegjelenés alkalmával szabályozással kapcsolatos üzemeltetési költségeket csaphat az amúgy sem karcsú számlához.


Mely országokra vonatkozik az új „rendelet”?


A pótdíj fizetési kötelezettsége bizonyos joghatóságok területén folytatott üzleti tevékenységhez kapcsolódik. Ez valójában annyit jelent, hogy például az Ausztriában megjelenített hirdetések esetében 5%-os digitális szolgáltatási adó (DTS) jelenik meg a számlakivonaton.

Emellett Franciaországban, Indiában, Olaszországban, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban hirdetők is 2-5%-ig terjedő adót kötelesek fizetni. Az új szabály 2021. október 1-től lép életbe. Ha konkrétan érdekelnek a százalékok, itt utána olvashatsz.


Figyelj a célzási beállításokra


A Google Ads csak abban az esetben számol fel díjat, ha az adott országban a lakosok számára megjelent a hirdetés. Ha például Ausztriában és Lengyelországban is hirdetsz, akkor csak az ausztriai hirdetések után vagy köteles pótdíjat fizetni.

Előfordulhat, hogy egy adott országot kifejezetten nem célzott kampányok mégis megjelennek egy fizetés köteles joghatósági területen, ez viszont a te felelősséged. Figyelj arra, hogy a célzási beállításokat pontosan add meg, ezzel elkerülheted a plusz költségeket. Lehetőséged van konkrétan kizárni az adott országot a hirdetésekből, amivel megóvhatod magad az extra sárga csekkektől.

A pótdíjakat nyomon követheted a havi számlakivonaton vagy a Google Ads-fiók „tranzakciók” szakaszában. Amennyiben a kézi befizetést választod, akkor a pótdíjak a befizetett összeg teljes elköltése után számítódnak fel. Mindent összevetve kíváncsian várjuk a hirdetők véleményét is az új szabályról, reméljük, hogy még mindig megéri majd a Google Ads segítségével hirdetni.

Ha kérdés van benned online marketinggel kapcsolatban, keress bennünket bátran!

Forrás: google.com


Szubjektív Média