Kövessen minket a Facebookon!

Mondd: Google, ejtsd: gúgl

A Google most ledönti a falakat az idegennyelvek között, és ez a jövőben nem biztos, hogy kedvez a „filmfeliratokkészítők” céhének.

Talán nem mindenkinek, de azért biztos sokaknak emlékezetes az a mondat Mózes könyvéből, mikor elkezdtek tornyot építeni Bábelben, hogy: „Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje…”


Most jön a lényeg


Ha nem, hát mindegy, de a lényeg, hogy a story úgy végződött, hogy egy csapásra kialakultak a nyelvek és az emberek nem értették többé egymást. Majd, ahogy visszatértünk a valóságba, és elröppent cirka párezer év, hovatovább az univerzum is úgy akarta, hogy Larry Page és Sergey Brin végre félre tegye vitáját az adathalomból való információ bányászás software-s lehetőségeiről. Miután rájöttek, hogy két zseni több mint egy, megalapították a Google-t az Úr 1998. évében.

Most pedig ott tartunk, hogy sok évnyi sikert sikerre halmozást követően, lehetséges, hogy újabb lépést tesznek, hogy fékezzék a Bábeli zűrzavart. A Google Fordító már így is sokaknak csalt mosolyt az arcára munkahelyi unalmas perceiben vagy a szükség óráiban. Ez év elejétől pedig elérkezett a következő lépcső. A letölthető Google Fordító applikáció, megtámogatva némi mesterséges intelligenciával, képes valós idejű hallott szöveg fordítására és annak kiírására. Vagyis, nyugodtan oda lehet tartani az ismeretlen nyelven beszélő pultosfiú, laptophangszóró közelébe, ha igazán szeretnénk megérteni az ismeretlen nyelvet.

Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult a Google saját fejlesztésű processzora, a Tensor Processing Units (TPU), melyet a gépi tanulás támogatására hoztak létre.


Ez még csak a kezdet


iOS-re még várni kell, de Androidra természetesen elérhető az alkalmazás, ami kezdetben angolul, franciául, németül, hindiül, portugálul, oroszul, spanyolul és thai nyelven fordítja a szöveget oda-vissza. A fordítás leállítható és újraindítható lesz, továbbá a szemnek kényelmesebb sötét változatban is elérhetővé válik a kezelőfelület.

Kövess minket Facebookon és a Szubjektív Média blogon, hogy érdekes hírekről időben értesülj! Ha pedig segítséget szeretnél oldalaid kezelésében, keress minket bátran!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média