Kövessen minket a Facebookon!

Júniusban a Google megszünteti a Universal Analyticset, és jön az Analytics 4

Bizony-bizony, eljött az idő. A tavaly júniusi bejelentés most válik valósággá: elindul a Google Analytics 4. Összeszedtünk minden fontos tudnivalót az átállásról és a használatról.


Hatékonyabb, mint valaha


Új jelentési funkciók, frissítések és prediktív adatok teszik minden eddiginél hatékonyabbá a GA-t. Az Analytics 4 ugyanis a webelemzés egy teljesen új generációját vezeti be. A piaci szereplők minden eddiginél több információt kaphatnak ügyfeleik felhasználói szokásairól, és már nem csak a weboldaluk forgalmát követhetik nyomon.

A Google Analytics 4 nyomon követi a teljes ügyfélutat akár több platformon, valamint az AI és a gépi tanulás segítségével részletes információt szolgáltat arról, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldalakkal és appokkal. A GA4 a felhasználók adatvédelmét is komolyan veszi: a GDPR és a CCPA legújabb szigorításai ellenére is képes hatékonyan adatokat elemezni. A privacy-first tracking, a cross-channel adatmérés, a mesterséges intelligencia bevonásával végzett prediktív analitika a GA4-t hihetetlenül fejlett eszközzé teszi.


Miben más a GA4, mint a Universal Analytics?


A legfontosabb különbség, hogy a GA4 lehetővé teszi a felhasználói aktivitás vizsgálatát nemcsak a weboldalakon, hanem az applikációkban is. Ezenkívül a GA4 új irányítópulttal rendelkezik, talán ez lesz a legszembetűnőbb változás: a dashboard egyszerűbb, és sok jelentés eltűnt vagy át lett helyezve. A jobb oldali navigációs sávban van a kezdőlap, a jelentések, a felfedezés, a hirdetés, a konfigurálás és a könyvtár gombja. Alul, az Insights alatt található a prediktív statisztikai elemzés.    

Míg a Universal Analyticsban az oldalmegtekintések voltak a legfontosabb mérőszámok, a GA4-ban minden egyes mérés számít. Összesített adatok helyett részletes betekintést nyújt a felhasználók tevékenységébe.


Új mérőszámok


Ez azt jelenti, hogy továbbra is meg lehet nézni a munkamenetekre vonatkozó jelentéseket, de interakciókra lebontva pontosabb információt kapunk a felhasználói tevékenységről.

Új mérőszámok jelennek meg emiatt, például az engagement mutatói: mérések az engagement-munkamenetre, az engagementarányra, az engagementidőre vonatkozóan. További dimenziók, amelyekbe betekintést nyerhetünk: hozzárendelés, demográfia, események, és még sorolhatnánk.

Biztosan bele kell tanulnunk az új paraméterek értelmezésébe és felhasználásába, de több adathoz fogunk hozzáférni, így idővel csakis eredményesebb lehet a tevékenységünk.


GA4, mondd meg nékem, mi fog történni jövő héten!


Nagyon hasznos, ha ismerjük a múltra vonatkozó adatokat, hiszen megérthetjük közönségünket az eddigi viselkedése alapján, azonban proaktív döntések meghozásában nem biztos, hogy támaszkodhatunk ezekre a számokra. A GA4 prediktív metrikái segítik az adatvezérelt döntések meghozását. Az újracélzó kampányok esetében például jelentős változást hozhat a prediktív elemzés.

Az AI mérőszámai a következők: vásárlási valószínűség, lemorzsolódási valószínűség, bevételi előrejelzés. Ezeknek a mutatóknak a segítségével kialakíthatunk célközönségcsoportokat az előrejelzett viselkedésük alapján. Például: azoknak a csoportja, akik valószínűleg vásárolnak a következő 7 napban; azoknak a csoportja, akik valószínűleg több mint 500 USD-t költenek el egy vásárlás során. Ezek a célcsoportok aztán Google Ads kampányokkal vagy a közösségi médiában is megcélozhatók.

Ezek a mutatók a webhelyek teljesítményét is javíthatják. Külön csatornákat hozhatunk létre a különböző célcsoportoknak, és a javaslatok folyamatosan fejlődnek, ahogy egyre több információ gyűlik össze a felhasználókról.


Így használd a GA4-t


Összeszedtük az alapokat, de elképzelhető, hogy további segítségre lesz szükséged, hogy minden fortélyt elsajátíts.

  • Teszteld az új keresősávot

Azonnali válaszok bizonyos lekérdezésekre, konkrét jelentések vagy statisztikák, tulajdon konfigurációja, súgó – hogy csak néhányat említsünk az új funkciók közül.

  • Dashboard

A legtöbb jelentés, amit megszoktunk, nem ott van, ahol eddig. Böngészd át alaposan!

  • Jelentések dashboardja

Kattints a bal oldali navigációs sáv második ikonjára, ami olyan, mint egy grafikon. Itt pillanatképeket kapsz a különböző riportokból. A legtöbb korábban megszokott riport itt található, csak lehet, hogy másképp néz ki. Rengeteg adat van itt, például az engagementre vonatkozóan: itt megnézheted mondjuk a megtekintéseket weboldalcím és képernyőosztály szerint. Itt találod az akvizíciót, a bevételszerzést, a felhasználók demográfiai adatait érintő adatokat is. A különböző mutatókat össze is lehet hasonlítani.

  • Jelentések pillanatképeinek testreszabása

Itt egyszerre nézhetjük meg a számunkra fontos adatokat, ezt mindenképp érdemes kipróbálnod, talán a legjobb új funkció mind közül! Először hozz létre új jelentést a Könyvtárra kattintva a bal oldali navigációs sávban. Ehhez rendszergazdai hozzáférés szükséges. Itt a Jelentések táblázatban kattints az új jelentés létrehozása lehetőségre. Add meg az adatforrást, a további lépéseken a GA4 végigvezet.

  • Hozz létre új eseményt

Szerkesztői hozzáférés szükséges hozzá. Válaszd a Konfigurálás menüponton belül az Események menüpontot, majd az Esemény létrehozása lehetőséget. Válaszd ki az adatfolyamot, és kattints a létrehozás lehetőségre. Nevezd el a jelentést. A Megegyező feltételek (Matching Fields) mezőben add meg az eseményt, amelynek adatait használni szeretnéd. Például ha szeretnéd, hogy új eseményed akkor aktiválódjon, amikor egy kattintás történik, és van ehhez egy már meglévő eseményed, aminek a paramétereid használni szeretnéd, pipáld ki a „Paraméterek másolása forráseseményből” boxot. Ekkor még mindig megváltoztathatsz bizonyos paramétereket.

  • Javasolt célcsoportok

A GA4 javaslatokat tesz célközönségek kijelölésére. A felhasználói bázis bővítésekor, illetve új piacok meghódításakor ez szuper hasznos funkció. Az adatokat a Könyvtár menüpont alatt, a Közönség lehetőségre kattintva nézheted meg.

Mi is most kezdjük ezt az izgalmas utazást a GA4 rengeteg új lehetőséget rejtő világában, és nagyon izgatottak vagyunk. Te is?

Segítségre lenne szükséged vállalkozóként a social media jelenlétedben? Ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: neilpatel.com


Szubjektív Média