Kövessen minket a Facebookon!

A Facebook megtette az első lépéseket egy megbízható hírcsatorna létrehozása felé

Idén áprilisban merült fel a Facebook fejlesztőiben egy kizárólag aktuális hírekre fókuszáló szekció létrehozásának gondolata saját platformjukon belül. A terv egy olyan részleg kialakítása, ahol a felhasználók szabadon böngészhetnek az olyan aktuális hírek közt, melyek kizárólag ellenőrzött, megbízható forrásokból származnak.

A kezdeményezés célja nem más, minthogy a közösségi oldal a korábbinál is hatékonyabban szorítsa vissza az úgynevezett „fake news”-nak címkézett álhírek és hatásvadász tartalmak terjedését.


Már folynak a tárgyalások a hírszolgáltatókkal


Az ötletet a cég az elmúlt évek sikeres próbálkozásaiból merítette. A nemrégiben elstartolt, videós tartalmakat tömörítő Facebook Watch népszerűségének elvitathatatlan. Így felmerült az igény egy kifejezetten megbízható forrásokból származó hírek gyűjtőhelyeként szolgáló szekcióra a közösségi oldalon belül. A fejlesztők pedig nem tétlenkedtek, szinte azonnal bele is vágtak a munkába.

A Facebook illetékesei jelenleg több hírszolgáltatóval is tárgyalásokat folytatnak. A cél, hogy az általuk gyártott tartalmak, friss hírek és riportok gazdagítsák majd a közösségi platform – várhatóan már az idén – startoló szekcióját.


Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?


A tervezett hír-szekció Mark Zuckerberg szavaival élve kizárólag ellenőrzött, megbízható forrásokból származó, aktuális tartalmakat fog felsorakoztatni. Ezekért a Facebook nem kis összegeket fizet a fentebb említett hírszolgáltatóknak és ügynökségeknek.

Nem véletlenül, hiszen a platformnak korábban is voltak már kísérletei egy hasonló, friss híreket tömörítő szekció megalkotására. Ezek azonban – a moderálási nehézségek miatt – rendre csődöt mondtak. Az új modellnek azonban sem a hús-vér adminok értékítéleteire, sem pedig a megbízhatatlan algoritmusokra nincs szüksége a stabil működéshez.

Érdekes kérdés azonban, hogy milyen szinten befolyásolja ez az oldal közösségi jellegét, milyen hatással lesz az úgynevezett „véleménybuborékok” kialakulására, és mennyire kell a jövőben újraértelmeznünk a „közösségi média” fogalmát, melyet korábban a Facebook szilárdított meg a köztudatban.

Nyugodtan keress minket, ha segítségre van szükséged oldalaid kezelésében! Erőforrásainkkal oldalaid sikerét próbáljuk elősegíteni!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média