Kövessen minket a Facebookon!

Nem biztos, hogy jó ötlet a FaceApp használata

Az elmúlt hetekben Magyarországon is végigsöpört az orosz fejlesztők által tervezett applikáció. Ennek segítségével saját fotóinkat felhasználva nézhetjük meg, hogyan is néznénk ki öregen, kopaszon, szakállal vagy épp ellenkező nemű felhasználóként.

A FaceApp azonban népszerűsége ellenére sem aratott osztatlan sikert, hiszen sokan adatbiztonsági szempontból megbízhatatlannak találják az alkalmazást. Az applikációval kapcsolatos félelem nem feltétlenül alaptalan. Az elmúlt napokban több online biztonsággal foglalkozó szervezet is felhívta a figyelmet, a FaceApp adatkezelési szabályzata meglehetősen szabatosnak nevezhető.


Aggasztóan laza adatkezelési irányelvek


Az alkalmazás felhasználói szerződése sok mindenben szenved hiányt, többek közt egyáltalán nem garantálja személyes adataink védelmét. Ennek értelmében a készítők gyakorlatilag arra használhatják az általunk feltöltött képeket, amire csak szeretnék, beleértve ebbe a kereskedelmi, üzleti célú alkalmazást is.

A FaceApp ugyanis a képek átalakítását sok egyéb alkalmazáshoz hasonlóan nem eszközünkön, hanem egy felhőalapú tárhelyen végzi. Éppen ezért hozzáférést kell biztosítanunk számára fotóinkhoz, melyek később egy online tárhelyen kötnek ki. A probléma azonban ott kezdődik, hogy az applikáció adatvédelmi irányelveiből nem derül ki egyértelműen, hogy a program csak az épp átalakítani kívánt képfájlhoz vagy galériánk teljes tartalmához is hozzáférhet.

Röviden és tömören összefoglalva tehát az alkalmazás használata azért kockázatos, mert előfordulhat, hogy a felhasználási feltételek elfogadásával önként és dalolva adjuk át saját képeinket az FaceApp orosz fejlesztőinek, szabad felhasználásra, a rólunk begyűjtött információkkal pedig a későbbiekben akár nemkívánatos helyeken is találkozhatunk.


Nem egyedi gyakorlat


Sajnos napjainkban egyre elfogadottabb dologgá válik, hogy a vállalatok szórakoztató alkalmazások, közösségi oldalak segítségével gyűjtenek minél több, értékes adatot felhasználóikról. Az olyan, „apró betűs” kitételekre pedig, mint hogy egy applikáció „használhatja, reprodukálhatja, módosíthatja, közzéteheti, származékos műveit terjesztheti, nyilvánosan megjelenítheti” az általunk rendelkezésre bocsájtott adatokat, sajnos aggasztóan kevesen figyelnek.

A FaceApp-ot fejesztő Wireless Lab tagadja a vádakat, melyek szerint alkalmazásukat adatlopásra használnák, és próbálják biztosítani felhasználóikat arról, hogy az applikáció kizárólag az általuk kiválasztott képekhez fér hozzá, azokhoz is csak ideiglenesen.

Nehézségeid vannak az oldalaid kezelésében, keress minket! Csapatunk leveszi az ilyen terheket a vállaidról.

Forrás: dazeddigital.com


Szubjektív Média