Kövessen minket a Facebookon!

A szomszéd posztja mindig zöldebb

Sokaknak ismerős lehet az érzés, amikor végig görgetjük a Facebook-ot elalvás előtt, hogy megnézzük kivel mi történt aznap. Néha némi irigység ébred bennünk, ha látjuk, hogy ismerőseink között akad valaki, aki éppen mosolyogva koktélt szürcsöl az óceán partján vagy bejelenti, hogy előléptették. A posztokat nézve egészen apróvá zsugorodhatunk saját magunk előtt, ha közben azzal a tudattal kell elaludnunk, hogy velünk semmi érdemleges nem történt aznap.


Szétnéztek a házuk táján


A Facebook készített egy tanulmányt, amiben arra volt kíváncsi, hogy a felhasználók mennyire hasonlítják magukat az ismerőseikhez, és azok pozitív posztjai milyen módon demoralizálják őket lelkileg.

A felmérés 37.000 felhasználó részvételével zajlott. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a felhasználók milyen gyakran hasonlítják magukat a közösségi médiában megosztott pozitív posztok „tulajdonosaihoz”.


Mások öröme, kicsit elszomorít


Az eredmények között az egyik szemet szúró az volt, hogy a fiatalok esetében gyakrabban beszélhetünk erről a jelenségről, mint az idősebb felhasználók körében. Továbbá az összehasonlítás miatti szorongást súlyosbítja, hogy ha sok időt töltünk el a Facebook-on mások profiljait nézve és olyan posztokat szemlélve, amik sok „like”-ot és kommentet kaptak. Általánosságban az is elmondható, hogy mások posztjait sokkal pozitívabbnak értékeljük.


Sok ismerős, nagyobb esély a rossz érzésre


Az összehasonlítás mértéke egyenes arányban van a portálon lévő ismerőseink számával. Minél több embert tudhatunk az ismerősünknek, annál több oldalról kaphatjuk meg azt az érzést, hogy csak a mi életünkben nem történik semmi különös. Miközben azt látjuk vagy úgy érzékeljük, hogy másoknál minden szuper.


Legyünk praktikusak és a gond talán megoldódik


A Facebook már alapból kínál lehetőséget ilyen esetekre. Ha esetleg terhesnek érezzük valaki jelenlétét az ismerőseink között, akkor kikövethetjük vagy 30 napra „szundiztathatjuk” posztjait a hírfolyamunkban.
További megoldás, hogy csökkentsük a mások boldogsága miatti rossz érzésünket, mint például, hogy figyelmünket a mások megosztására tett kommentek helyett másra fordítjuk. Használjuk a Your Time on Facebook eszközt, ami figyelmeztet, ha túl sokat használnánk a programot.

A Facebook eredetileg azért jött létre, hogy a távolságok ellenére összekösse az embereket. A felhasználók szívesen megosztják pozitív eredményeiket, amikből inkább inspirálódni és motiválódunk kellene. Azt pedig sosem szabad elfelejtenünk, hogy mások eredményei olyanok, mint a mieink, keményen megdolgoznak érte, és a mosolyok mögött érdemes elképzelnünk az azt megelőző nehézségeket.

Ne az oldalaid kezelgetésével töltsd az idődet, keress meg bennünket és segítünk egy kis szabadidő elérésében!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média