Kövessen minket a Facebookon!

Az adatvédelmet is támadja a koronavírus

Miközben a 21. században már nem kérdés, hogy a saját magunkról az internetre feltöltött információk bármelyikét bármikor, bárki elérheti, megszerezheti, sőt, pénzért árulhatja – ha akarja – mégis megnyugtat a tudat minket, hogy erre csakis a mi beleegyezésünkkel kerülhet sor, különben az illető cég vagy személy törvénysértést követ el.


Homályos illúziók vagy töretlen bizalom


Az adatvédelem egy rendkívül új ága a jognak, és folyamatosan módosulnak benne a szabályok és törvények. A személyes adatainkat sok helyen tárolják. Az állami szerveknél és azoknak a cégeknek a szerverein, akiknek a különböző internetes szolgáltatásait igénybe vesszük. Ez utóbbi adatok azonban már nem csak arra terjednek ki, hogy mi a nevünk és e-mail címünk, hanem a szokásaink is nyomon követhetőek.


A végén nem is kérik a beleegyezésünket


A helymeghatározó programokkal könnyen jelét tudjuk adni bármelyik internetes nagyvállalatnak, hogy éppen hol tartózkodunk a világban. Ez nem csak abban tud a segítségükre lenni, hogy az éppen közelünkben lévő szolgáltatók reklámjai mihamarabb megtaláljanak minket, hanem egy ilyen kérdéses helyzetben, mint a koronavírus járvány, képesek akár nyomon követni azt, hogy merre járunk.

Néhány ázsiai országban ezt a fajta követési módot sikeresen alkalmazták azoknak a környékeknek a lezárásában, ahol koronavírussal fertőzött személyek élnek. Például Tajvanon, ha egy fertőzött elhagyja az otthonát, akkor 15 perc múlva már bejelez a hatóságoknál, akik így azonnal tudnak intézkedni.


Lesz-e valódi válasz?


A személyes adatok védelme fontos, és ebben a Facebook és a Google is mélyen egyetért. De egy ilyen helyzetben, amikor egy járvány miatt a globális gazdaság stabilitása napról-napra csökken, és az emberek várják a megoldást, tovább éleződik a kérdés, hogy meddig mehetnek el a kormányok a személyes adatok begyűjtésével, hogy monitorozhassák a lakosokat és azok mozgását.

Biztosra lehet venni, hogy ha a járvány elül, az adatvédelemmel kapcsolatos kérdések nem fognak feledésbe merülni. Csak az lesz kétséges, hogy lehet-e egyáltalán olyan válaszokat kapni rájuk, amelyek európai mércével befogadhatóak lesznek.

Ha szükséged van támogatásra oldalaid kezelésében, fordulj hozzánk bizalommal!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média