Kövessen minket a Facebookon!

Országonkénti Google Ads pótdíjak 2021. május 1-től

Ha Google Ads-el dolgozol, akkor valószínűleg már te is megkaptad a rendszerüzenetet, miszerint bizonyos országok különböző mértékű adót számítanak fel a Google hirdetésekre. Éppen ezért a Google az adott országban a hirdetőktől kéri el ezt, részben vagy egészben, pótdíjak címszó alatt. Miért fontos ez?

Azért, mert várhatóan további országok is csatlakoznak majd ehhez az irányhoz a digitális szolgáltatási adóra hivatkozva. Jelenleg Franciaország és Spanyolország az elsők, ezért itt május 1-jétől már többletköltséggel számol a Google és a hirdetők egyaránt.


Hol pillanthatsz rá, hogy mi vonatkozik az országokra?


Érdemes a Google gyakran frissülő és hivatalos oldalairól tájékozódni a téma kapcsán. Természetesen szaklapokban vagy egyéb online forrásokból is tájékozódhatsz. A különböző országokhoz tartozó Google Áfa és ennek bevallására vonatkozó leírást már biztosan ismered, ha használod a szolgáltatást.


Kinek hány százalékot jelent ez?


A plusz költségként jelentkező, viszonylag új pótdíj egyelőre csak öt országban: Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Királyság területén van jelen. Ezek mértéke eltérő lehet: az osztrákoknál 5%, az újonnan bevonódott franciáknál és spanyoloknál 2% a mértéke.


Kire vonatkozik?


Nyilvánvalóan azokra, akiknek a vállalkozásuk és a hirdetésük is a fent felsorolt országokban működik. Rájuk egyértelműen vonatkozik az új díjazás. Azonban, ha magyar székhelyű céged például Franciaországban vagy Spanyolországban megjelenő hirdetéssel dolgozik, akkor bizony havi szinten neked is felszámolják a díjakat a Google Ads költségeiden felül.

Egy másik példa kedvéért tegyük fel, hogy Ausztriában 100 eurós hirdetési költségkerettel dolgozol, akkor a náluk felszámolt 5%-os pótdíj is hozzáadódik, vagyis összesen 105 euró szerepel a számládon (plusz Áfa, egyéb adók ország szerint).

Jól látszik tehát, hogy ezzel egy teljesen új költségelem került a számításba, amivel mindenképpen érdemes kalkulálnod, mielőtt meghatározod a költségkereted, hiszen ez azon felül számlázódik. Ha nagyon pontosan akarod kihasználni a költségvetésed adta lehetőségeket, akkor különösen ezres, tízezres nagyságrendnél már nagyon fontos, hogy képben legyél ezzel, nehogy váratlan meglepetés érjen!

Reméljük, hasznosnak találtad a bejegyzésünket. Ha kérdés maradt benned vagy akár ennek kapcsán is marketing stratégiai kérdések merültek fel benned, keress minket bátran!

Forrás: google.com


Szubjektív Média