Kövessen minket a Facebookon!

Az átalakítási stratégiád mögött tényleg van stratégia?

Nem csak a változás állandó, hanem maga az üzleti élet pulzálása és ritmikája is folyamatos átalakul. Nem volt ez azonban mindig így. Hagyományosan a vezetők alkották meg és osztották ki egyfajta törvényszerűségként az elképzeléseiket és akár évekre előre tudtak tervezni. Erről manapság jobb, ha már eleve lemondunk, mert efféle törekvésünk teljesen hiábavaló volna. Manapság ez kicsit másképp van.

A jól definiált és jól kommunikált stratégia hiánya a sikertelen digitális vagy egyéb üzleti átalakulások egyik leggyakoribb oka. A következmény a következetlen vezetés, az ütköző célok és kezdeményezések, a változásokkal szembeni ellenállás és a rendelkezésre álló erőforrások hiánya a változások megvalósításához és azok megtartásához. No de mit kéne tennünk, hogy ezt elkerüljük? Nézzük meg röviden összefoglalva!


Kevesebb mint 30%-nak sikerül az üzleti átalakítás


Ha megkérdeznéd a munkatársaidat, beosztottjaidat, hogy mi is a ti stratégiátok, akkor vajon milyen válaszokat adnának? Kemény kérdés, bizony. Ha te is úgy gondolod, fogalmuk sem lenne vagy ráadásul te magad vezetőként sem tudod mi lehet erre a helyes válasz, akkor ez semmiképp sem jó hír, ugyanakkor egyáltalán nem vagy ezzel egyedül. Az egész világon jellemző az a tendencia, hogy a dolgozók nagy többségének lövése sincs a stratégiáról, ami mentén dolgoznia kéne vagy ami egy közös célt szolgálhatna.


Agilis szoftverfejlesztés


Hogy jön ide az agilis szoftverfejlesztés? Ha egy ideális módozatot kéne megnevezni az üzleti átalakítások végrehajtásánál, akkor bizony sokat elleshetünk az agilis szoftverfejlesztők bajnokaitól. Ez nem máson, mint a folyamatos felülvizsgálaton és igényfelmérésen alapszik. A felfedezés, a kiválasztás és a cselekvés lépései ennek megfelelően folyamatos körforgásban követik egymást.


A negyedéves cél eltereli a figyelmet?


Valaki szerint a kisebb célok elterelik a figyelmet a nagyobbakról, mások szerint egy kis cégnek nem is kell ilyen célkitűzés, úgyis ismer mindenki mindenkit és minden folyamatot. A nagyobb cégek szerint szükség lehet apró célokra, hogy fenntartsák a lelkesedést. Na de kinek lehet igaza? Hol következik itt be a változás? Vajon valóban a negyedéves meetingen múlik a siker?

A stratégiád és ennek folyamatos felülvizsgálata a nyerési képleted, tehát nem veheted félvállról. Az ügyfeleid, az erőforrásaid és a céljaid meghatározása létszükséglet.

Fontos, hogy azt is meghatározd, miben vagy különleges, miben vagy jobb, mint a vetélytársaid és hogy a szervezeteden keresztül hogyan bizonyíthatod ezt be. Határozd meg, hogy mi az, amit nem tesztek, amit biztosan elkerültök. …és talán a legfontosabb, amivel a legelején is szembesülnünk kellett: oszd meg ezt a tervet mindenkivel, aki veled dolgozik!

Kívánunk nagyon sikeres év végét és még sikeresebbet jövőre!

Forrás: marketingland.com


Szubjektív Média