Kövessen minket a Facebookon!

A Google megpróbál tenni valamit a fiatalok önértékeléséért

A Google nemzetközi kutatásokra alapozva azt a döntést hozta, hogy alapértelmezett módban kikapcsolja a szelfikamerák filtereit. Alapbeállításban nem alkalmaz szűrőket, retusálást. Miért? Mert a kutatásokból egyre karakteresebben körvonalazódik az a folyamat, mely különösen a fiatalokat, a felnövekvő generációt érinti.

A szociológusokkal, pszichológusokkal, gyermekpszichológusokkal készült felmérésből folyamatosan kerülnek napvilágra meghökkentő adatok. Ezek azt mutatják, hogy az online képi megjelenés mesterséges szépítése, tökéletesítése, idealizálása az önbecsülésben, az összehasonlításon alapuló önkép, testkép zavarokban jelentős szerepet játszik.


Hogyan hat a „Beauty filter” a fiataloknál?


Ezek a túlretusált, idealizált képek okozói lehetnek akár a komoly depressziónak, öngyilkossági kísérleteknek. Szinte minden közösségi média fogyasztónál enyhe torzulást eredményeznek a külső megjelenés megítélésében, fontossági sorrendjében. Maga a viselkedés is torzul ezáltal, ennek elemzésére remek forrás lehet az új film: The Social Dilemma, amit ajánlunk mindenki figyelmébe.

Kész termékként, evidenciaként kapjuk a tökéletességet vagy legalábbis az idealizált tökéletességet. Jókedvet, csodás pillanatokat kínálnak tálcán. Ettől mentális és lelki torzulások jönnek létre a fejekben, és másképp értékeljük magunkat és társainkat, mint a social média platformok létezése előtt vagy ezek használatának hosszabb távú mellőzésekor.


Miért lépi meg a Google ezt az új szintet?


Mit is csinál pontosan a Google? Az újabb Pixel készülékekben nem teszi alapértelmezetté a filtereket a szelfi kamerákon. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-két kattintással ne lehetne mindezt visszakapcsolni, azonban egy kis plusz munkát, és közben esetlegesen egy kis plusz átgondoltságot iktat a folyamatba.


Van ennek bármilyen hatása?


A neten, a közösségi hálókon, Instagramon, Facebookon, TikTokon vagy más hasonló felületeken ugyanúgy rendelkezésre állnak a szűrők, mégis az alapkészülékkel készített képek esetében egyfajta „paravánt” képez a filter nélküli beállítás a gyári készülékeken.

A másik tendencia, miszerint egyre több videós tartalmat osztunk meg a YouTube-on, napi használatban vagy élő bejelentkezésekkor, arra mutat, hogy igenis nagy szükség van a valós megjelenésre, a valódi tartalomra. Sokkal inkább, mint ezelőtt bármikor.

Ha szeretnél naprakész lenni a social media világában, sikeresen, a piaci aktualitásoknak megfelelően vezetni a kampányaidat, keress minket bizalommal!

Forrás: socialmediatoday.com


Szubjektív Média