Kövessen minket a Facebookon!

Megtaláltad a legjobb platformot a közönséged és a vállalkozásod számára?

Ha velünk tartasz, átfutjuk a legnagyobb közösségi média platformokat 2021-es szempontból és kiemeljük azokat a jellemzőket, melyek aktuálisan megmutatják, milyen célból, milyen közönség számára a legalkalmasabbak. Az nem kérdés, hogy a digitális marketing hatalmas robbanása elsők között a social media platformokon összpontosul.

Az viszont sokak számára látókörön kívül maradt, mennyire átalakult egy-egy felület az elmúlt pár évben. A Facebook már nem a fiataloké, az Insta már nem ciki a harmincasoknak és a TikTokon is jelen van már a huszonévesek társasága. Nézzük meg, mi alapján lőheted be, hogy a te céged, márkád számára melyik lehet befutó. A sikeres közösségi média marketing kulcsa ugyanis, hogy megértsük, milyen különbségek és egyezések vannak az egyes platformok és a cégünk demográfiai kapcsolódásai között.


Facebook


2004-ben, mikor Zuckerberg elindította az oldalt, még az egyetemisták voltak a célcsoport. Mára már a Facebook felhasználók több mint 65%-a 35 évesnél idősebb, az átlaguk 40 év. Vagyis inkább a középkorú és ennél idősebb korosztály. Havi szinten 2,7 milliárd aktív felhasználóval kikerülhetetlen platform. Ha a legnagyobbak módszereit lesnéd el, nézd meg kik a legnagyobb vállalatok az oldal hirdetői közül.


Instagram


Ugyan szintén Facebook, mégis külön lapon kezelendő az Instagram, melynek felhasználói csoportjai a 18-35 éves korosztály részei. Vagyis megfigyelhető, hogy az annó Facebook-on felnőtt gimisek mára részben átszoktak az Instára, részben maradtak a Facebook-on az „anyaplatform” egyéb előnyei, például a csoportok miatt.

A mai fiatalok azonban már kezdésként is az Instagram-on szocializálódtak többnyire, hiszen a Facebook mára már a tanáraik, szüleik illetve nagyszüleik platformjává, hírportáljává, változott. Kivétel egyébként a Messenger, ami jóval szélesebb csoport elsődleges üzenetváltási platformja lehet. Az Insta shopping és a vizualitásra alapozó felület hirdetőként tapasztalt dizájnerekért és fotósokért kiált!


Twitter


A Twitter-ről hihetjük azt, hogy (különösen egyelőre Magyarországon) nem a legkézenfekvőbb közösségi média felület, de globálisan szemlélve mégis az egyik legfontosabb hírforrás az interneten. Ugyan nem csak politikusok használják, mégis általánosságban elmondható, hogy a politikusokéhoz hasonló kommunikáció a bevett és népszerű. Egyfajta brand építő lehetősége mellett közvélemény kutatás, a követőtábor elképzeléseinek felmérése lehet a fő funkciója.

Hasonlóan a Twitter-hez, különösen a fiatalabbak között elterjedt információs csatorna a Telegram, ami ugyan nem egy közösségi média felület, de amit szintén érdemes csekkolnod, ha személyesebb hangnemre váltanál a követőiddel.


Pinterest


Az Instagram-hoz hasonlóan vizualitásra alapozó, de tematikus oldal, ahol személyes preferenciák és érdeklődési kör alapján válogathatunk hirdetők és magánszemélyek ötletei közül, szintén egy viszonylag kortalan oldal. Azonban összességében inkább a dolgozó, háztartást vezető felnőttek, azon belül is a nők kedvence a Pinterest. Remek eszköz lehet a webhelyedre való irányítás elérésében.


TikTok


A végére hagytuk a legfrissebbnek mondható platformot, a TikTok-ot, ahol az ifjúság előszeretettel tanyázik szabadidejében. A rövid és extra rövid videók váltakozása, sokszor hektikusnak tűnő sokasága alkotja a platform különbözőségét.

De mielőtt azt hinnéd, hogy kizárólag az „Ocean Spray guy” működhet igazán, felhívjuk a figyelmedet, hogy a „Washington Post”-nak is van TikTok fiókja, méghozzá 783.000 követővel. Persze nem oldalas cikkeket, hanem a platform íratlan szabályainak megfelelő villámvideókat töltenek fel a legviccesebb aktuális hírekről.

Te melyiket választod a vállalkozásod számára? Ha érdekel a marketing stratégiád fejlesztése, keress minket és kérdezz bátran!

Forrás: marketingland.com


Szubjektív Média